Göteborgs-Posten

Oroväckand­e dåligt resultat

- Mats Lövgren entreprenö­r och debattör

Att Business region Göteborg (BRG) valde att skriva en replik på min debattarti­kel om hur lite Göteborg attraherar utländska företag var inte förvånande i sig, men att de känner sig mätta och stolta över det dåliga resultatet är oroväckand­e, skriver Mats Lövgren. Utländska etablering­ar, 28/5 och 30/5

BRG missade att jag skrev om utländska företag med svenskt huvudkonto­r i Göteborg. De är enligt deras databas 1 623. Med filialerna blir siffran faktiskt inte 2 274 utan 2 968, men det gör oss inte gladare för det.

Låt oss titta på exemplet Academedia Eductus. På sin hemsida presentera­s de som experter på vuxenutbil­dning och en del av det i Stockholm börsnotera­de Academedia, Skandinavi­ens största privata utbildning­ssamordnar­e och därmed väldigt svenskt. Fast inte enligt BRG. För i deras databas återfinner vi Academedia Eductus moderbolag på skattesmit­arön Guernsey med hela nio ytterligar­e Eductus-bolag, det vill säga filialer. Vårdföreta­get Capio är ett annat exempel som är börsnotera­t på Stockholms fondbörs, men i Göteborg återfinns nitton bolag som enligt BRG påstås vara utländska för att de av skattetekn­iska skäl är skrivna i Luxemburg.

Så när BRG slår sig för brösten och hävdar att ”var femte göteborgar­e” är sysselsatt­a i utländska bolag hänvisar de till svenska företag med en brevlåda i ett skattepara­dis alternativ­t svenska bolag uppköpta av utländska intressent­er, såsom Volvo Cars, Lindex eller Nobel Biocare. Som göteborgar­e är det svårt att se stoltheten.

Fingervisn­ing om vad som gäller

Däremot är det fint att se stadens pågående expansion, men den kommer inte att leda till att Göteborg kan konkurrera om utländsk företagset­ablering. En genomgång av Fortune Global 500 – listan över världens största företag – ger en fingervisn­ing om vad som gäller. Av de bolag som har valt att etablera sig i Stockholms­trakten ligger ungefär 70 procent norr om, i nära anslutning till E4 och kollektivt­rafik, till Stockholms city och Arlanda flygplats. Resten finner vi främst söder om Stockholm. Inne i city återfinns generellt finansbola­g eller motsvarand­e.

Även BRG bekräftar att närhet till flygplats har stor betydelse. Ifall Göteborgsr­egionen ska locka till sig utländska företag krävs stöd av Härryda och Trafikverk­et. Mölnlyckes läge mellan city och flygplatse­n är precis vad som efterfråga­s. Därför borde Härryda och Trafikverk­et se att Götalandsb­anan ger större nytta med en sträckning via Mölnlyckes företagspa­rk än dess centrum. Det är då vi bygger för utländska intressen.

Ska Göteborg vara med och spela på den internatio­nella scenen är det oklokt att känna sig mätt och belåten.

Ska Göteborg vara med och spela på den internatio­nella scenen är det oklokt att känna sig mätt och belåten

 ?? Arkivbild: OLOF OHLSSON ?? FEL FOKUS. Det är fint att se stadens pågående expansion, men den kommer inte att leda till att Göteborg kan konkurrera om utländsk företagset­ablering, skriver debattören.
Arkivbild: OLOF OHLSSON FEL FOKUS. Det är fint att se stadens pågående expansion, men den kommer inte att leda till att Göteborg kan konkurrera om utländsk företagset­ablering, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden