Göteborgs-Posten

Låt även dessa barn få träna

- Anna Sörlin Fransson

Vi har en son på tio år som har en neuropsyki­atrisk diagnos (NPF), tourettes samt lätt adhd. Han har en stor dröm i livet att bli fotbollspr­offs, säkert en dröm som många i hans åker delar. So far so good.

Dock har han svårt för det sociala samspelet och har vissa svårighete­r som att förstå och acceptera regler, att tänka flexibelt samt att reglera sina humörsväng­ningar.

Han tillhör ett fotbollsla­g, men har alltför många gånger fått avbryta träningar för att han inte känner att han klarar av de krav som ställs. Trots att vi stöttat på alla sätt har det tyvärr blivit så att han inte klarar av någon träning alls. Detta på grund av dålig självkänsl­a, ångest, sorg och en känsla av att vara annorlunda än sina lagkamrate­r. Har fått trösta en mycket ledsen tioåring vars dröm om fotboll håller på att gå i kras.

Hur kommer det sig att det i en såpass stor stad som Göteborg inte finns en enda fotbollsfö­rening (eller vilken sport som helst), som inriktar sig på barn med NPF-diagnoser?

Många av dessa barn behöver röra på sig kanske ännu mer än andra barn, och ska de då inte kunna få möjlighet att göra detta?

Utbilda ledare med förståelse och kunskap om dessa barn, så att de också kan få träna som sina kamrater. Är övertygad att det finns föräldrar som gladeligen hjälper till om sådana träningar kom igång. Vill ha en väldigt god förklaring från ansvariga i kommunen i denna fråga.

Tills dess har jag en son som väntar på att få träna fotboll i sin egen takt, utan krav och prestation. Jag som mamma ger aldrig upp för hans rättighet att få träna som alla andra.

 ?? Arkivbild: ANNIKA KARLBOM ?? VILL TRÄNA. Utbilda ledare som har förståelse och kunskap om barn med neuropsyki­atrisk diagnos så att de också kan få träna som sina kamrater, skriver Anna Sörlin Fransson.
Arkivbild: ANNIKA KARLBOM VILL TRÄNA. Utbilda ledare som har förståelse och kunskap om barn med neuropsyki­atrisk diagnos så att de också kan få träna som sina kamrater, skriver Anna Sörlin Fransson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden