Göteborgs-Posten

Enad stad mot våldet

- ALICE NORDEVIK 031-62 40 00 Alice.Nordevik@gp.se

Skottlossn­ingar, skadade och dödade. På måndag kraftsamla­r göteborgar­e för en manifestat­ion mot våldet. – Alla ska med, vi måste bli enade i Göteborg, säger Hoda Selim, en av arrangörer­na bakom manifestat­ionen.

Det var den senaste skottlossn­ingen i Lövgärdet som blev droppen. Arrangörer­na Hoda Selim och Karwan Faraj är båda uppvuxna i Angered och båda kände mannen som sköts.

– Jag satt och kände mig så hopplös. Många funderade på att flytta från Angered, men jag har sagt att jag aldrig ska göra det, säger Hoda Selim. Det var då hon började fundera på vad hon kunde göra och hur de kunde stoppa våldet. Resultatet blev ett nätverk, ett försök att sammanföra och samarbeta.

– Det ska vara något starkt och annorlunda. Många har redan gett upp, men vi ska ge hopp, säger Hoda Selim.

Hittills har de haft två möten dit ungefär 80 personer har kommit.

– Vi vill organisera och mobilisera samhället, visa att vi står upp mot våldet, säger Karwan Faraj. Långsiktig­t vill de se över hur olika organisati­oner kan samarbeta med privatpers­oner och hitta ett koncept för att motverka kriminalit­et.

– Vi ska markera mot våldet och påverka ungdomarna. Frågan ska inte bara stanna i Angered, det här händer ju i hela Göteborg, säger Karwan Faraj. DE PRATAR MYCKET om att ena Göteborg, att bygga en trygg stad tillsamman­s. Efter sommaren ska de bjuda in till en tredje träff och då ska nätverket dessutom få ett namn.

– Det ska vara rätt namn, vi vill jobba med det här brett och långsiktig­t, säger Hoda Selim.

Sedan det senaste mötet har fler anslutit sig och efter sommaren tror de att de kommer vara ungefär 150 medlemmar. Redan nu har de dessutom 50 föreningar som står bakom nätverket, mest idrotts- och kulturföre­ningar.

– Vi ska visa som civilsamhä­lle att vi tar vårt ansvar, och sedan är det upp till de som har resurser att göra samma sak, säger Karwan Faraj.

Han menar att det inte räcker med att rekrytera fler poliser, att det finns fler orsaker till våldet: bland annat nedskärnin­gar i skolan och färre fritidsgår­dar. En hopplöshet som gör att ungdomar ser kriminalit­et som ett alternativ.

– Det här handlar om framtiden och om vad vi vill forma för stad för våra barn. Det är inte bara en polisiär fråga, vi måste fundera på vad vi kan göra utöver det, säger Karwan Faraj.

Och steg ett är manifestat­ionen på måndag, något som de har jobbat intensivt med i flera veckor nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden