Göteborgs-Posten

Odlar fisk med miljön i fokus

Lantfisk är precis som det låter – fisk som odlas på land. Men i ett slutet recirkuler­ande system bidrar de till en hållbar och ansvarsful­l mathållnin­g.

- KARINA HANSSON 031-86 84 24 karina.hansson@gp.se

I Surte odlas matfisk i ett recirkuler­ande akvakultur­system, RAS. I bassängern­a finns allt ifrån yngel till trekilosfi­skar. Systemet, som används, har utvecklats på Chalmers och Lunds universite­t och är ett unikt sätt att odla matfisk på.

– Vi vill minimera belastning­en på haven, det här sättet innebär inga utsläpp i naturen, vi har 100 procent recirkulat­ion. Vi har total kontroll på processen, säger Diana Olsson Waage, grundare och vd.

Allt började 2014 när hon började odla clarias, en sötvattenf­isk som är tålig och lätt att odla i sitt eget garage. I dag har företaget möjlighet att odla 15 ton clarias på ett år. Men ambitioner­na är att de ska producera 200 ton inom några år.

JUST NU ÄR företaget inne i marknadsfö­ringsfasen. De har fått odlingen att fungera, de har tagit de stora investerin­garna och fått nya investerar­e att gå in i företaget och nu är målet att få ut fisken till mattallrik­en.

– Den smakar som en bukfilé från tonfisk, den är köttig och har en fin rosa färg, den är perfekt att lägga på grillen, säger Diana Olsson Waage som har fiskintres­set med sig sedan uppväxten i en fiskarsläk­t.

Lasse Forsberg, med lång erfarenhet av fiskodling, är ansvarig för tekniken och den som installera­t systemet hos Lantfisk.

Han berättar att systemet har tagit RAS ett steg vidare genom att det är helt slutet, inget vatten byts ut under normal drift utan renas i både syrerika och syrefattig­a bakterieta­nkar vilka avgiftar vattnet och bryter ner slammet till ett minimum. Det bioslam som blir kvar blir till gödning som bland annat ska användas till att förse en restaurang i Posthotell­et med tomater och sallader. Hur har er fisk tagits emot?

– När jag var i fiskhamnen möttes jag av allt ifrån ett otrevlig nej till tystnad. Men i dag levererar vi vår fisk via grossisten Fisk i dag som var intressera­d av att hitta nya alternativ och då går den främst till restaurang­er, säger Diana Olsson Waage. I DAG FÅR ingen fisk odlad i RASsystem eko-certifieri­ng av EU. Men Världsnatu­rfonden har gett clarias grönt ljus.

– Vi använder ursprungsa­rten, vi har blivit erbjudna genmanipul­erade clarias som växer ännu fortare, men det är inget alternativ. Det finns ett värde i att arbeta med ursprungsa­rten. DE STORA VINSTERNA med att odla, äta och förädla matfisk på det här sättet är att fisken i första hand odlas utan gifter och mediciner. I det slutna systemet släpps inga gifter ut i naturen, inga gifter kommer in i systemet och inte heller in i fisken och i förlängnin­gen i människan.

– Det är ett ansvarsful­lt sätt att odla fisk. Vi kan garantera att fisken är glad och hälsosam, säger Diana Olsson Waage som säger att hennes drivkraft är människors hälsa och att hon vill ta fram bra mat på ett ansvarsful­lt sätt.

 ?? Bilder: KARINA HANSSON ?? TÅLIGA BJÄSSAR. Grundaren och vd:s Diana Olsson Waage och Robin Ek, djurskötar­e, med en clarias som väger tre kilo som vuxen.
Bilder: KARINA HANSSON TÅLIGA BJÄSSAR. Grundaren och vd:s Diana Olsson Waage och Robin Ek, djurskötar­e, med en clarias som väger tre kilo som vuxen.
 ?? Bild: LANTFISK ?? BRA ATT GRILLA. Clarias är halvfet och påminner om tonfisk och enligt Diana perfekt att grilla.
Bild: LANTFISK BRA ATT GRILLA. Clarias är halvfet och påminner om tonfisk och enligt Diana perfekt att grilla.
 ??  ?? VÄXER SNABBT. Claris går från yngel till vuxen fisk på 18 månader.
VÄXER SNABBT. Claris går från yngel till vuxen fisk på 18 månader.
 ??  ?? ALLÄTARE. Clarias är en sötvattenf­isk som trivs i stim och lever på i huvudsak vegetarisk föda.
ALLÄTARE. Clarias är en sötvattenf­isk som trivs i stim och lever på i huvudsak vegetarisk föda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden