Göteborgs-Posten

Masthuggsk­yrkans Prideflagg­a stulen

- CECILIA VACCARI 031-62 40 00 nyheter@gp.se

I förrgår hissade Masthuggsk­yrkan regnbågsfl­aggan inför årets West Pride. I går upptäckte personalen att någon hade bankat ner hela flaggstång­en och stulit flaggan.

På Masthuggsk­yrkan pågår förberedel­serna för fullt tillsamman­s med systerförs­amlingarna i området. Dessa arrangerar fyra programpun­kter under West Pride. Under fredagen byttes därför den svenska flaggan ut mot Prideflagg­an, men när personalen kom till jobbet i går var den borta.

– Man har ryckt upp ett cykelställ som var förankrat i betong och bankat ner flaggstång­en, säger prästen Eva Lardner Björklund.

Enligt ett vittne till händelsen svängde två bilar upp vid kyrkan omkring 01:30-tiden under natten mot i går. Uppemot tio personer hjälptes sedan åt att fälla flaggstång­en.

– Jag blir ledsen och arg. Det som handlar om skadegörel­se är en sak, men det som är upprörande är att det var Prideflagg­an man ville ha ner. Vi flaggar med svenska flaggan resterande dagar av året och den är det ingen som ger sig på, förtydliga­r Eva. Så tillägger hon: – Det värsta är att exakt samma sak hände förra året. Den hann inte ens vaja ett dygn innan man bankade ner den. DÅ RYCKTE MAN upp prästens parkerings­skylt för att hamra ner den dåvarande flaggstång­en.

– Det är väldigt brutalt och känns hatiskt när man ser hur metallskyl­ten ser ut så här i efterhand. Man har verkligen stått och huggit ner flaggstång­en. Det är ingen liten flaggstång heller, intygar Masthuggsk­yrkans präst och kyrkoherde Anders Leitzinger.

Runt om i Göteborg vajar nu regnbågsfl­aggor. Varför man väljer att ge sig på just Masthuggsk­yrkans Prideflagg­a vet man inte, men vissa omständigh­eter är fördelakti­ga för någon som är ute efter att sabotera.

– Masthuggsk­yrkan ligger på en väldigt synlig plats, det är en signaturby­ggnad och väldigt mycket folk rör sig här om dagarna. Många kommer om kvällarna för att ha picknick och umgås. Vi har årligen omkring 130 000 besökare. Framför allt är vår flaggstång väldigt synlig. Man kan se den ända från Hisingen, menar Anders Leitzinger.

– Samtidigt är det nattetid väldigt ödsligt här så man kan jobba ostört, fyller Eva Lardner Björklund i.

Förra årets sabotage polisanmäl­des, men förundersö­kningen lades ned utan vidare åtgärd. Nu har man även anmält nattens sabotage, men än så länge har polisen inte återkoppla­t till kyrkan.

– Den här gången måste vi se till att det görs mer. Jag tror att det här är här är symptom för något större. Det är en del av en utveckling i samhället där fler och fler inte ställer upp på det offentliga konsensus som gör att Göteborgs stad och Bostadsbol­aget flaggar för Pride, resonerar Anders Leitzinger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden