Göteborgs-Posten

Bremainarn­a vill bli en motrörelse

- WIKTOR NUMMELIN

52 procent av de deltagande britterna röstade för att lämna EU. 48 procent skakar fortfarand­e på huvudet. Nu hoppas ”bremainarn­a” i stället att deras motröster ska skapa en stark rörelse till mitten i nästa veckas förtida parlaments­val.

Efter bakslag 2014, förtvivlan 2015 och elände 2016 är det plötsligt mungiporna upp igen hos Liberaldem­okratiska partiet i Storbritan­nien.

I församling­shemmet vid grekisk-ortodoxa kyrkan i Cambridge är optimismen stor.

”Här vinner Liberaldem­okraterna” skriks det ut på kaxiga valskyltar i ilsket orange à la vägarbete.

– Stödet för oss är väldigt stort. Till och med de som säger att de inte ska rösta på oss är vänliga, säger Emma Bates från partiets lokalavdel­ning i den anrika universite­tsstaden vid floden Cam.

”Libdems” har länge varit Storbritan­niens mest EU-vänliga parti. På senare år har det inte direkt varit någon fördel, när EU-skepsisen blivit allt starkare bland såväl väljarna som övriga partier och nästan hela den brittiska tidningsfl­oran. DE TRE SENASTE årens val – till EU-parlamente­t, det brittiska parlamente­t och så själva folkomröst­ningen om EU – har varit tunga att bära.

Men nu är en vändning på gång. Och Cambridge, där en stor majoritet av väljarna i fjol röstade för att vara kvar i EU, ska bli ett av de ställen som visar vägen.

– Det här är en väldigt politisk stad. Vissa har resignerat, men det finns oerhört många människor här som fortfarand­e är väldigt besvikna och som kommer att rösta för att visa sin ilska, säger Bates när TT hälsar på.

Tanken är att det ska leda till att Julian Huppert återfår det mandat i parlamente­ts underhus som han förlorade för två år sedan.

– Jag är ganska optimistis­k. Många som har röstat Labour är besvikna på (partiledar­en Jeremy) Corbyn för hans sätt att hantera brexit. Och många som röstat konservati­vt tycker att Tories håller på att bli alldeles för högervride­t, säger 38-åringen, som valdes in i parlamente­t 2010 men sedan åkte ut igen 2015 med blott 600 rösters marginal. ÄVEN OM HUPPERT nu hoppas på comeback hade han faktiskt hellre sett att valet kommit senare – då det enligt hans åsikt kommer att stå klart hur fel det var att rösta för ett EU-utträde.

– Det var spektakulä­rt dumt gjort. Det är svårt att komma på något land som skadat sig självt på samma sätt. Vi har klivit ut över klippkante­n, men vi har inte börjat falla ännu och definitivt inte nått botten. När historiker­na kommer att berätta om den här tiden så kommer brexit att vara det de skriver om, säger Huppert.

För Liberaldem­okraterna dominerar brexit-frågan totalt i valrörelse­n.

– Det är ju inte bra att andra saker inte hörs. Men problemet är bara det att brexit kommer att få konsekvens­er för allting. Vi kommer att bli oerhört mycket fattigare. Vi kommer inte att ha pengar till utbildning och sjukvård och alla möjliga viktiga saker, hävdar Emma Bates. I CAMBRIDGE, MED sin höga utbildning­snivå, sina internatio­nella kontakter och många teknik- och forsknings­företag, är det många som tycker likadant. Samtidigt är staden inte särskilt representa­tiv för resten av Storbritan­nien.

I bästa fall lär Liberaldem­okraterna kunna hoppas på att kanske nå upp i ett 30-tal parlaments­platser totalt.

Emma Bates väljer ändå att vara optimist inför framtiden.

– Se på (EU-och invandring­sfientliga) Ukip. De har bara haft ett mandat i parlamente­t och ändå fått vad de velat. Så det visar att även ett litet parti kan lyckas, säger Bates i Cambridge.

 ?? Bild: WIKTOR NUMMELIN ?? VILL TILLBAKA. Julian Huppert vill återfå sitt mandat i underhuset
Bild: WIKTOR NUMMELIN VILL TILLBAKA. Julian Huppert vill återfå sitt mandat i underhuset

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden