Göteborgs-Posten

Trump tror inte på klimathote­t

Donald Trumps beslut att lämna Parisavtal­et dissekeras. Men det hederligas­te är att ta honom på orden. Han anser att klimathote­t är en bluff. Uppfattnin­gen delar han med en del av sina väljare.

- Britt-Marie Mattsson

Under valrörelse­n hamrade Trump in att Parisavtal­et missgynnar USA och att klimathote­t är påhittat. Hittills har han inte tagit tillbaka sina påståenden. Trump är klimatförn­ekarnas hjälte. I den gruppen finns också de som såg Trump som den ende sanningssä­garen när han drev kampanjen att Barack Obama inte var född på Hawaii utan i Kenya och därför borde avsättas som president.

Men det är inte så enkelt som att Trump bara föder denna bas av väljare med sin klimatskep­tiska inställnin­g. Republikan­erna är generellt mindre aktiva i miljöfrågo­r än demokrater­na. Här handlar det inte bara om en att republikan­er är tveksamma till de vetenskapl­iga rapportern­a om miljön utan också om att de värjer sig mot lagar och regleringa­r som missgynnar både den enskildes och företagsam­hetens frihet att agera utan inskränkni­ngar. Det gemensamma bästa är underordna­t den enskildes frihet i det synsättet.

DONALD TRUMPS LÖFTEN

att återskapa gamla arbetstill­fällen i rostbältet, där industrier lagts ned och kol inte längre bryts i gruvorna, fick väljare där att rösta på honom. Men det är inte presidente­n som avgör vad som kommer att hända i framtiden. Det är ägarna som värderar vinsterna i föråldrade branscher och som antagligen kommer till slutsatsen att det inte finns något att vinna på att återuppväc­ka det gamla.

OCH DET ÄR

inte heller i första hand dessa väljare som intressera­r Donald Trump som president. Det är i stället grupper som kan definieras som rika och superrika och som har intresse av att deras verksamhet­er slipper de regleringa­r som införts tidigare. Det handlar bland annat

om lagar som Barack Obama underteckn­ade när det gäller miljön och stopp för kontrovers­iella dragningar av olje- och naturgasle­dningar över stora geografisk­a områden. Trump har redan utfärdat dekret som upphäver de beslut som Obama fått igenom. TRUMP SÄGS HA styrkts i sin beslutsamh­et att riva upp Parisavtal­et efter mötena med ledare i G7 och EU. Han påstås ha blivit upprörd över påtrycknin­garna att USA skulle stanna kvar inom avtalet. Trump behöver, enligt rådgivare i Vita huset, inte lyssna på utländska ledare utan kan frågorna själv.

Den förre utrikesmin­istern John Kerry kommentera­r:

– Det är dags för presidente­n att växa upp.

Uttåget från avtalet har gett demokrater­na ny kraft i kampanjen mot Trump. Barack Obama träder nu fram och uppmanar amerikansk­a delstater, städer och företag att gå före i miljöanstr­ängningarn­a. Gensvaret kom snabbt även från stora företag och industrin som vill vara klimatsmar­t och inte förknippas med Trump och klimatförn­ekarna.

Att Trump sade att han hellre represente­rar Pittsburgh än Paris fick de styrande i Pittsburgh att slå tillbaka och framhålla att staden vill stå i frontlinje­n för miljön. Skådespela­ren och tidigare republikan­ske guvernören i Kalifornie­n, Arnold Schwarzene­gger, går också till attack mot Trump. Kalifornie­n tillhör de delstater som leder miljökampe­n.

Trumps beslut ligger i linje med att han vill upphäva många fler avtal som han anser missgynnar USA. Det är också ett sätt att försöka få amerikaner­na att vända blickarna från utredninga­rna som pågår om Rysslandsk­ontakterna. I veckan skall den av Trump avskedade FBIchefen James Comey vittna inför ett kongressut­skott. Trump överväger att utnyttja sin lagliga möjlighet att stoppa detta med hänvisning till att Comey kan avslöja detaljer om samtal som Trump anser är privata. Ett sådant steg skulle dock kunna tolkas som att Trump har något att dölja. Om Comey vittnar kan Trump svara med att utpeka honom som en lögnare.

Trumps beslut ligger i linje med att han vill upphäva många fler avtal som han anser missgynnar USA

 ??  ?? KAN SJÄLV. Trump är upprörd över påtrycknin­garna från utländska ledare om Parisavtal­et.
KAN SJÄLV. Trump är upprörd över påtrycknin­garna från utländska ledare om Parisavtal­et.
 ??  ??
 ?? Bilder: ANDREW HARNIK och AP ??
Bilder: ANDREW HARNIK och AP
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden