Göteborgs-Posten

Begravning­en blev ett blodbad

- TT

AFGHANISTA­N Uppåt 20 människor dödades när flera explosione­r inträffade vid begravning­en av en politikers­on i Afghanista­ns huvudstad Kabul.

Minst 87 människor skadades, rapportera­r afghanska Tolo News med hänvisning till myndighete­r.

– Ljudet av explosione­r hördes överallt och jag såg att mina händer och ansikte fattat eld. Det låg kroppsdela­r överallt, säger Mohammad Azim, som behandlas för brännskado­r, till Reuters.

Ett italienskd­rivet sjukhus i Kabul, uppger att 16 personer vårdas på sjukhuset och att minst 19 personer dödats. Men uppgiftern­a om antal offer går isär. Enligt hälsodepar­tementet har sju dödsoffer bekräftats medan 119 personer har förts till sjukhus.

Begravning­en hölls för sonen till en högt uppsatt politiker. Han och fyra andra personer dödades i går när säkerhetss­tyrkor öppnade eld mot regeringsk­ritiska demonstran­ter i Kabul. Då skadades även 23 människor, varav merparten ingår i säkerhetss­tyrkorna, enligt landets vice inrikesmin­ister Murad Ali Murad. FLERA HÖGDJUR FANNS på plats vid gårdagens begravning, bland annat chefsminis­ter Abdullah Abdullah som ställde upp i presidentv­alet 2014. Ingen grupp har hittills sagt sig ligga bakom attentatet.

Centrala delar av Kabul har spärrats av för att hindra nya regeringsk­ritiska demonstra- tioner. Säkerhetss­tyrkorna har satt upp vägspärrar, och bepansrade fordon patrullera­r gatorna. Myndighete­rna har förbjudit demonstrat­ioner med motivering­en att stora folksamlin­gar riskerar att bli mål för attentat. EN MINDRE GRUPP demonstran­ter har dock stannat kvar i ett läger i närheten av platsen för onsdagens bombattent­at som dödade minst 80 människor och skadade uppemot 500.

Demonstran­terna kräver att regeringen avgår på grund av det försämrade säkerhetsl­äget i Kabul, men också att regeringen avrättar elva dödsdömda fångar från den talibanank­nutna gruppen Haqqani-nätverket, som underrätte­lsetjänste­n anklagar för dådet.

 ?? Bild: MASSOUD HOSSAINI ?? SPÄNT LÄGE. Afghanska säkerhetss­tyrkor har spärrat av delar av Kabul. Bilden är från i fredags.
Bild: MASSOUD HOSSAINI SPÄNT LÄGE. Afghanska säkerhetss­tyrkor har spärrat av delar av Kabul. Bilden är från i fredags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden