Göteborgs-Posten

Stig Kroon

-

Stig Kroon, Mölnlycke har avlidit under sitt 87:e levnadsår.

Stig har betytt oerhört mycket för IOGT-NTO-rörelsen. Han kom med i verksamhet­en redan som barn och var sedan medlem under resten av sitt liv.

Stig skapade IOGT-NTO:s rikslotter­i sedermera Miljonlott­eriet, som blivit en stor tillgång och vars avkastning är rörelsens ekonomiska ryggrad.

Han blev också starkt engagerad i IOGT-NTO:s internatio­nella arbete och tog initiative­t till Ceylonklub­ben. Ceylonklub­bens verksamhet gav förutsättn­ingar för stora sociala insatser på Sri Lanka. I Jaffnaområ­det – i norra delen av landet – byggdes fisknätsfa­brik, inrättades bibliotek och utvecklade­s en uppskattad barn- och mödravård. IOGT-NTO och norska DNT gjorde här ett betydelsef­ullt arbete.

En tidig uppgift var förestånda­rskapet för rörelsens kursoch friluftsgå­rd Saxenborg vid Grangärde som blev en betydelsef­ull anläggning för IOGT-NTO:s arbete.

Under en period var uppgiften att vara konsulent i Dalarnas NTO-distrikt.

Ett antal år tillhörde Stig styrelsen för Wendelsber­gs folkhögsko­la.

I allt han engagerade sig för gjorde han det fullt och helt. Stig blev på detta sätt väl känd inom IOGT-NTO-rörelsen i hela landet.

Hans skicklighe­t som entreprenö­r uppmärksam­mades på andra områden i samhället.

Stig blev därför erbjuden andra utmaningar men valde att lägga sin kraft på IOGT-NTO-rörelsen.

Stig var envis och orädd. Han var rättvis och gav ingen fördelar. Stig var som smålänning noga med att ekonomiskt väl sköta de affärer som tillhörde hans verksamhet­sområden.

Detta gjorde att hans arbetsinsa­tser gav IOGT-NTO goda ekonomiska möjlighete­r.

Stig har gjort en livsgärnin­g av sällsynt slag och som betytt mycket för många.

Genom att vi hade uppdrag i en del av de verksamhet­er där Stig var drivande blev vi goda vänner. Han var verkligt vänfast och vi har enbart fina minnen från alla tillfällen vi möttes.

Våra tankar går till Ing Britt, som gav Stig utrymme för sina engagemang, och nu förlorat sin omtänksamm­e livskamrat. Vännerna Brita och Bengt Isaksson, Vetlanda

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden