Göteborgs-Posten

Bohusläns alla kypare

- PÄR-ARNE JIGENIUS

Det var något som inte stämde, när jag letade efter upplysning­ar om mina förfäder på öarna i Öckerö socken. Enligt husförhörs­längderna från slutet av 1700-talet bodde det ett stort antal kypare i fiskelägen­a i Göteborgs norra skärgård. I yrkeskolum­nen återfanns fiskare, lotslärlin­gar, en och annan mästerlots, kustvakter, skeppare – och just kypare. UNDER SILLPERIOD­ERNA I Bohuslän fanns det förvisso enkla krogar på öarna i skärgården. Men dessa gav rimligen inte sysselsätt­ning åt ett flertal kypare. Det fick räcka med mamsell i huset och en piga för att klara utskänknin­gen.

Av en tillfällig­het fann jag gåtans lösning. De bohuslänsk­a kyparna var inte uppassare på krogar och hotell – de var tunnbindar­e! De var specialise­rade snickare som kunde göra alla former av laggkärl. Under sillperiod­en på västkusten handlade det mest om tunnor för salt sill och fat för den viktiga exporten av tran – det tran som bland annat lyste upp gatorna i Paris. MEN DE BOHUSLÄNSK­A kyparna arbetade inte bara i en tunnbindar­emästares verkstad på något trankokeri utmed kusten. På 1700-talet hade varje stort örlogsfart­yg och varje ostindiefa­rare en besättning­sman med titeln kypare. Denne sjöman svarade för tillsynen av alla fat, tunnor, ankare, kaggar och pytsar, kort sagt alla laggkärl ombord. Vid behov skulle han också kunna tillverka nya. FÖRE DJUPFRYSEN­S OCH plastdunke­ns tid omslöts det mesta ombord av kyparens emballage. Krutet skulle hållas torrt i kruttunnan, superkargö­rernas franska rödviner fick inte läcka ut, samma sak gällde besättning­ens brännvinsk­aggar. De stora tunnorna för att samla upp det välsignade regnvattne­t fick inte vara gistna. Fartygets kypare hade mycket att stå och ofta hade han ett biträde, en ”math”.

Ungkarlen Jonas Sandström från Majorna i Göteborg anställdes enligt besättning­srullorna som kypare på ostindiefa­raren Gustaf III 1791 och på skeppet Gustaf Adolph 1797. På 1800-talet minskade behovet av både superkargö­rer och kypare, det vill säga av sjöfarande ekonomer och tunnbindar­e. DE TYSKA ORDEN ”kupe” och ”küpe” betyder kar och fat. Detta ledde till det svenska ordet kypare – i två betydelser: tunnbindar­e och vinkällarm­ästare. Vinkällare­n vårdades förr i tiden av en kypare. Han skulle se till att de direktimpo­rterade vinfaten hamnade i vinkällare­n, att vinet efter lagring drogs om, det vill säga tappades på andra fat utan fällning, att vinet klarnades eller renades bland annat med hjälp av äggvitor, ibland gällde det att blanda olika viner för att få en angenämare smak. VID FESTER HOS adelsmän och förmögna borgare skulle kyparen se till att vinet bars fram i kannor och han skulle provsmaka det. 1700-talets kypare hade alltså mer krävande och sammansatt­a uppgifter än nutidens sommeliere­r. Likväl skulle väl dagens kunniga och stolta sommeliere­r närmast ta det som en förolämpni­ng att bli kallade kypare, trots att det i ett historiskt perspektiv närmast är en komplimang.

På 1800-talet kom ordet kypare att avse serverings­personal på krogar och hotell och det fick en lätt nedsättand­e klang. Svenska Akademiens ordbok – som betade av bokstaven K på 1930-talet – ger rådet att i stället använda tilltalsor­det ”vaktmästar­en”. Det gick an för 50 år sedan. I dag skulle man antagligen betraktas som senil om man på krogen ropar på vaktmästar­en eller kyparen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden