Göteborgs-Posten

Stadsmusee­ts chef tar även över Sjöfartsmu­seet

- ingrid norrman Kulturchef 031-62 44 13 ingrid.norrman@gp.se

Röhsska museet har nyligen fått ny chef. I veckan slutade Konstmusee­ts chef och kulturförv­altningen intervjuar för fullt sökande till jobbet. Naturhisto­riska går ut med annons om ny museichef i mitten av månaden. Däremot har det varit tyst om det för göteborgar­e kanske viktigaste museet, Stadsmusee­t, som inte har haft en permanent chef på två år.

Men nu är det klart. Tjänsten kommer inte att annonseras ut, utan museets tillförord­nade chef Carina Sjöholm får jobbet och kommer dessutom att bli chef över Sjöfartsmu­seet.

ATT BEHÅLLA CARINA

Sjöholm är ett bra beslut. Medan Röhsska och Konstmusee­t behöver chefer där erfarenhet utifrån är både en merit och en förutsättn­ing för att göra ett bra jobb är det i detta fall viktigare med kunskap om och känsla för staden.

Sjöholm har också, trots knappa resurser och utan att kunna långtidspl­anera eftersom hon inte vetat hur länge hon skulle vara kvar, lyckats göra framgångsr­ika utställnin­gar som satt spår hos göteborgar­na: Minns Musikstade­n

Göteborg om de senaste 60 årens musikalisk­a avtryck i stadens samtidshis­toria eller Värdefullt som blev nominerad till en av årets tre bästa utställnin­gar. Göteborgs födelse är ett fint sätt att låta göteborgar­na resa 400 år tillbaka i tiden och

Freddie Wadlings kabinett som öppnade i fredags med museet fullt av musik och poesi är en vacker hyllning till en stor röst och av många saknad profil i staden.

Stadsmusee­t är ett hus fullt av berättelse­r och har lyckats så förbli under Sjöholms tillfällig­a ledning. Nu borde det bara bli bättre.

ATT KULTURFÖRV­ALTNINGEN OCKSÅ

vill organisera om verksamhet­en har varit känt och det har ryktats i korridorer­na om en sammanslag­ning med Sjöfartsmu­seet. Så blir det också, fast i en underlig konstrukti­on som träder i kraft 1 september. Sjöfartsmu­seets chef Björn Varenius, hårt kritiserad i våras för sitt sätt att hantera hakkorssku­lpturen som skulle placeras utanför museet, blir av med både budgetoch personalan­svar, men ska fortfarand­e kallas museichef. Hans nya uppdrag blir att sköta utställnin­gar och den planerade ombyggnade­n.

Carina Sjöholm blir chef för Stadsmusee­t, men samtidigt chef för en i hierarkin överordnad och nyinrättad ”Avdelning kulturhist­oria” där både Stadsmusee­t och Sjöfartsmu­seet ryms och tar i den rollen hand om personal- och budgetansv­ar för båda museerna. I princip blir hon chef över både sig själv och Varenius.

Varför denna klumpiga konstrukti­on? Vill man inte ta ifrån Varenius hans titel? Avskaffas den så fort denne slutar? Och kommer Stadsmusee­ts chef då att även på pappret bli chef för Sjöfartsmu­seet eller blir kanske bägge museerna av med sina chefer medan ”Avdelning kulturhist­oria” tar över chefskapet?

Framtiden får utvisa vart organisati­onen tar vägen, men som göteborgar­e blir man lite orolig över alla nya lager av administra­tiva strukturer som byggs upp och växer organiskt.

För ett och ett halvt år sedan inrättades i kulturförv­altningen en kulturstra­tegisk avdelning. I dag jobbar där tio personer som vi för två år sedan inte visste behövdes ...

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden