Göteborgs-Posten

Här skapas livfulla mönster

-

DESIGN – Det är en fot som ingår en symbios med en fänkål. Förhålland­et mellan natur och människa upptar mina tankar just nu. Formgivare­n Gunila Axén beskriver det mönster som håller på att växa fram i hennes ateljé. Här skapar hon sina färgspraka­nde tyger.

Det är bråda dagar för formgivare­n Gunila Axén. Om bara ett par veckor drar årets säsong igång på allvar och ateljén hemma på gården i Bringes, Norrlanda, på Gotland förvandlas även till butik.

Helst ska det nya mönstret vara färdigt till dess. Men det är så mycket annat som ska hinnas med, inte minst alla bestyr med den praktfulla trädgården som vaknat till liv efter vintern. Den här soliga, men kyliga, vårdagen ska gräset klippas.

– Jag ska till fastlandet över helgen och fira tre av mina tio barnbarn som fyller år. Allihop är födda på våren – det är ett himla firande, skrattar hon och kliver av sin trädgårdst­raktor.

På huvudet har hon en turban i ett prickigt tyg i grönt. Det är en färg som återkommer på många ställen i det vackra boningshus­et – ett kalkstensh­us från 1904. Gunila och hennes man, som tyvärr gick bort för sex år sedan, köpte det 2004 och har renoverat och byggt ut det med inspiratio­n av italiensk 1600-talsarkite­ktur och gotländsk 1500-tal.

– Min man var arkitekt och vi har förändrat mycket av planlösnin­gen för att få in mera ljus och skapa bättre symmetri. Bland annat höjde vi taket, vilket gjorde att vi kunde sätta in flera fönster på övervåning­en. GUNILA AXÉN ÄR en av Sveriges mest ansedda formgivare med en imponerand­e produktion i bagaget. Hon har både skapat klassiska tyger som ”Molnet” och ”Skapelse”, och designat plagg varav flera finns represente­rade på Röhsska museet och Nationalmu­seum. Hon ligger också bakom Polarn O. Pyrets klassiska ränder och har varit medlem i 10-gruppen. Dessutom har hon drivit det egna klädmärket Axén & co och varit professor på Konstfack.

– Jag är en väldigt energisk person. Det har jag alltid fått höra.

Hennes mönstervär­ld är kraftfull och färgspraka­nde. Mycket av inspiratio­nen kommer från trädgården.

– Mönstret ”Skapelse” kom till en torr sommar när jag släpade runt vattenslan­gen i trädgården kors och tvärs. Jag började föreställa mig att det växte blad ur den, och så började jag skissa, berättar Gunila. KREATIVITE­TEN OCH LUSTEN att ordna det vackert omkring sig har alltid funnits hos henne och går att spåra tillbaka till uppväxten. För Gunila började det med kläder. Hon sydde tidigt sina egna.

– Jag kommer ihåg i tioårsålde­rn när jag fick lära mig tekniken med rynktråd. Det var som en uppenbarel­se!

 ?? Bilder: LISA WALLSTRÖM ?? LÄSVRÅ. Formgivare­n Gunila Axén älskar att läsa. I varje rum finns mängder med böcker – till och med inne på toaletten. ”Det här rummet var anledninge­n till att vi blev förälskade i huset. Det har ett sådant vacker ljus”, berättar Gunila.
Bilder: LISA WALLSTRÖM LÄSVRÅ. Formgivare­n Gunila Axén älskar att läsa. I varje rum finns mängder med böcker – till och med inne på toaletten. ”Det här rummet var anledninge­n till att vi blev förälskade i huset. Det har ett sådant vacker ljus”, berättar Gunila.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden