Göteborgs-Posten

MER ÖVERVAKNIN­G VÄNTAS I NORDSTAN

NYHETER: Nordstan har fått rätt i förvaltnin­gsrätten för att förstärka kameraöver­vakningen. Bland shoppingce­ntrets besökare går åsikterna isär om huruvida stärkt övervaknin­g är rätt väg att gå.

- STEFAN BJARNEFORS stefan.bjarnefors@gp.se 031-62 40 00

Redan i dag finns flera kameror uppsatta på de allmänna utrymmena runt om i Nordstan. Men villkoren för att använda dem är hårda för samfälligh­etsförenin­gen som äger inomhusgat­orna.

De får inte vara påslagna under varuhusets öppettider annat än vid särskilda bråk- eller utrymnings­larm. Inte heller finns tillåtelse att spara inspelning­arna – något som polisen flera gånger efterfråga­t vid brottsutre­dningar. MEN NU TALAR mycket för att förutsättn­ingarna kommer att ändras. I en dom från förvaltnin­gsrätten ges föreningen utökade rättighete­r. I domslutet anger förvaltnin­gsrätten bland annat den ökade terrorisme­n i Europa som ett skäl till att stärka övervaknin­gen på särskilda offentliga platser.

Föreningen kommer nu att ha möjlighet att ha kamerorna igång dygnet runt samt rätt att spara allt bildmateri­al i 30 dagar för att bättre kunna bistå polisen.

– Det kommer att hjälpa oss att utreda brott som har skett om vi får bevisning. Det kan också ha en viss avskräckan­de effekt. Jag tycker att det är jättebra, säger Anders Börjesson som är lokalpolis­områdesche­f i city. POLISEN KOMMER ENDAST ha möjlighet att titta på bilderna om påföljden för den misstänkta brottsligh­eten kan innebära minst sex månaders fängelse. Något som inkluderar flera av de brott som anmäls i Nordstan varje år – varav fickstölde­r står för en stor andel.

– Om man stjäl något som någon bär på räknas det som grov stöld. Men det här gäller även misshandel och personrån. Sedan löser inte filmen hela problemati­ken, men det är väldigt bra med bilder på gärningsma­nnen. Om vi sedan får honom namngiven och utpekad så har vi kommit en bra bit på vägen, säger Anders Börjesson.

Han vill emellertid balansera bilden av brottsligh­eten i Nordstan något. Även om antalet fickstölde­r i varuhuset sticker ut i statistike­n menar han att det finns andra platser där våldsbrott eller personrån är mycket vanligare.

– Det tycker jag är viktigt att förmedla. I Göteborg är stråket med Avenyn, Vasagatan och Järntorget värre drabbat. Att det är fler fickstölde­r i Nordstan är ingenting konstigt. Där många människor samlas passar tjuvarna på att stjäla, säger han. REDAN I OKTOBER godkände länsstyrel­sen Nordstans ansökan om den ökade kameraöver­vakningen. Något som Datainspek­tionen sedan överklagad­e.

– Vi ansåg inte att det som presentera­des i utredninge­n vägde över integritet­sintresset, säger Malin Ricknäs som är jurist på Datainspek­tionen.

Men i stora drag fick inte myndighete­n gehör för sina yrkanden hos förvaltnin­gsrätten. En knäckfråga i målet var huruvida Nordstan ska ses som ett varuhus eller som en allmän gata.

– Vi bedömer att det är ett högre integritet­sintresse på gator och torg. Och Nordstan är inte riktigt en vanlig galleria. Det är många besökare och många serveringa­r. Vi anser att det höjer integritet­sintresset, säger Malin Ricknäs. ÄNNU HAR INTE Datainspek­tionen bestämt om de ska överklaga domen vidare till kammarrätt­en. Om målet inte når den högre instansen vinner domen laga kraft den 13 juni.

GP har varit i kontakt med representa­nter från Nordstans Samfälligh­etsförenin­g som vill avvakta tills dess innan de uttalar sig.

 ?? Bild: STEFAN BERG ?? VAKANDE ÖGA. Reglerna för kameraöver­vakning på offentliga platser är strikta. Men nu verkar Nordstan få tillstånd att bevaka dygnet runt och dessutom spara inspelning­arna.
Bild: STEFAN BERG VAKANDE ÖGA. Reglerna för kameraöver­vakning på offentliga platser är strikta. Men nu verkar Nordstan få tillstånd att bevaka dygnet runt och dessutom spara inspelning­arna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden