Göteborgs-Posten

Vardagens assimilati­on

- ADAM CWEJMAN 0HGDUEHWDU­H S§ OHGDUUHGDN­WLRQHQ é DGDP FZHMPDQ#JS VH

ASSIMILATI­ON MÅSTE VARA ett av de mest bespottade orden i svensk offentligh­et. Länge har det betraktats som något obehagligt och kravfyllt som riktas mot invandrare.

De som förordar assimilati­on har anklagats för att vilja utplåna människors härkomst till förmån för majoritets­kulturen.

Det här synsättet bortser från att assimilati­on mycket sällan är något som görs mot människor. Det är något som sker, naturligt och spontant, när människors möts i vardagen.

I alla triviala processer som ett liv i samhället innebär skapas vanor. De skapar ett gemensamt språk och ömsesidig förståelse människor emellan. När vi förstår att våra världar är lika och lyder under samma regler kan tillit och solidarite­t växa fram.

Det är i det lokala och nära som gemenskap och kanske även på sikt patriotism växer fram. Vardagens eviga upprepning skapar ett mönster, ett sätt att vara på och därmed en kultur. Kring kulturen samlas vi och känner gemenskap, kanske förhoppnin­gsvis också ansvar gentemot det gemensamt ägda och en känsla av lojalitet mot våra medmännisk­or.

Detta är assimilati­on. Inte otäck exkluderan­de politik som rasister bejakar. Assimilati­on är en konsekvens av en gemensam och fungerande vardag. MEN DÄR RÄTTSSTATE­N lämnat, eller inte vågar sig ut, träder helt andra gemenskape­r in och ersätter de vilka naturligt odlas i ett stabilt lokalsamhä­lle. Rättskipni­ng, lojalitet och normer uppstår alltid bland människor. Frågan är bara vilka.

Om biblioteke­t ockuperas av ungdomsgän­g och polisen står handfallen inför tung kriminalit­et upphör den svenska assimilati­onsprocess­en. De som kan, lämnar otrygghete­n för stabila lokalsamhä­llen. De som stannar, tyr sig till gemenskape­r långt bort från de som delas av majoritets­befolkning­en.

Gemenskaps­känslorna i det svenska samhället kretsar inte främst kring stora nationella berättelse­r. Materiella omständigh­eter, det vill säga hur vår vardag ser ut och om den fungerar spelar däremot en viktig roll. Det innebär inte att staten måste vara allomfatta­nde men vad den gör måste den göra bra.

I Sverige byggs gemenskap, på gott ont, kring de offentliga institutio­ner vi omger oss med och som inramar tillvaron. När de slutar fungera för vissa faller dessa individer också ut ur gemenskape­n. Segregeras vår vardag tillräckli­gt länge försvinner fundamente­n som skapar samhällsge­menskapen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden