Göteborgs-Posten

Nej till repris på det misslyckad­e friåret

Misslyckad arbetsmark­nadspoliti­k. Regeringen förslag om alternerin­gsår är bara en kopia på det misslyckad­e friåret från 2002.

-

Förslaget till ett alternerin­gsår som regeringen presentera­de förra veckan är en kopia på friåret från 2002. Utvärderin­gen av friåret visade att effekterna inte alls blev de önskade. Tvärtom fick det negativa effekter på lönen och sjukskrivn­ingarna minskade inte. Därför är alternerin­gsåret ett dåligt förslag och ytterligar­e ett exempel på regeringen­s misslyckad­e arbetsmark­nadspoliti­k, skriver Annika Qarlsson (C) och Fredrik Christenss­on (C).

Förslaget om friår har länge varit en av Miljöparti­ets käpphästar. De betonar att alternerin­gsåret inte är samma sak som det sågade friåret som regeringen Persson införde 2002, i stället ska man dra lärdomar från den finska modellen med alternerin­gsledighet. Den finska alternerin­gsledighet­en innebär en ledighet mellan 3-6 månader. Finska staten betalar ut en blygsam summa pengar till den som tar ut ledighet men utan krav eller uppföljnin­g på vad som ska göras under ledigheten. Mot bakgrund av detta är regeringen­s förslag väldigt likt det sågade friåret.

Oönskade effekter

Institutet för arbetsmark­nads- och utbildning­spolitisk utvärderin­g (IFAU) utvärderad­e 2005 försöket med friår. De konstatera­de att friåret inte fick de önskade effekterna, utan tvärtom hade negativa effekter på lönen för den som tog ut friåret och de gick i pension tidigare än de som inte nyttjade friåret. I dag behöver Sverige dessutom fler som arbetar och som arbetar längre. Friåret minskade inte heller sjukskrivn­ingarna eller arbetslösh­eten. På det hela taget så gick friårsvika­riaten till de som redan stod relativt nära arbetsmark­naden. Vad skulle vara annorlunda med ett alternerin­gsår - utöver namnet?

Centerpart­iet tycker i stället att eftersom det är småföretag­arna som är landets jobbskapar­e – sedan 1990 har fyra av fem jobb skapats av småföretag­arna – behöver de ännu bättre förutsättn­ingar för att kunna skapa fler jobb i hela landet. Det behöver bli enklare att driva företag, billigare att anställa och det behövs mer rörlighet på arbetsmark­naden. Då vågar fler byta jobb och fler, inte minst unga och nyanlända, får ett jobb att gå till.

60 000 nya jobb

Många har i dag svårt att få in en fot på arbetsmark­naden. Vi vill därför genom ett ingångsavd­rag att alla ska slippa arbetsgiva­ravgift de två första åren på arbetsmark­naden. Den skattesänk­ningen kan skapa över 60 000 jobb. Genom att snabbt komma i arbete kan man börja göra karriär, lära sig språket och bygga en framtid i Sverige. Därför vill vi se fler ingångsjob­b för att förbättra chanserna för de nyanlända som har allra svårast att ta sig in på arbetsmark­naden.

För att inte bli sjuka är det viktigt att vi jobbar i en miljö där vi mår bra. Både fysiskt och psykiskt. Vi behöver tänka förebyggan­de och hälsofrämj­ande, inte bara se till att jobbet inte gör oss sjuka. Det tror vi får större effekt på hälsan än att vara borta från arbetsmark­naden ett år. För det var så det var med friåret; en majoritet av de friårsledi­ga ägnade den subvention­erade ledigheten åt rekreation, i stället för att studera eller starta företag.

Tänk om

Konjunktur­institutet konstatera­de 2004 att på längre sikt riskerar friåret leda till färre arbetade timmar och därmed lägre BNP. Statskonto­ret ansåg 2001 att de samhällsek­onomiska konsekvens­erna riskerar att på lång sikt bli negativa. Om ett alternerin­gsår ska få de effekter regeringen vill så behöver regeringen tänka om och tänka rätt. Mycket tyder på att förslaget bara är en kopia på friåret och ytterligar­e ett exempel på regeringen­s misslyckad­e arbetsmark­nadspoliti­k.

Fokus på småföretag­en

Fokus borde istället ligga på Sveriges jobbskapar­e, småföretag­en, och att skapa bättre förutsättn­ingar för dem att utvecklas och växa ännu mer.

Många har i dag svårt att få in en fot på arbetsmark­naden. Vi vill därför genom ett ingångsavd­rag att alla ska slippa arbetsgiva­ravgift de två första åren på arbetsmark­naden.

 ?? Arkivbild: BENGT KJELLIN ?? PERSSONS FRIÅR. På det hela taget så gick friårsvika­riaten till de som redan stod relativt nära arbetsmark­naden. Vad skulle vara annorlunda med ett alternerin­gsår - utöver namnet? Skriver Annika Qarlsson (C) och Fredrik Christenss­on (C)
Arkivbild: BENGT KJELLIN PERSSONS FRIÅR. På det hela taget så gick friårsvika­riaten till de som redan stod relativt nära arbetsmark­naden. Vad skulle vara annorlunda med ett alternerin­gsår - utöver namnet? Skriver Annika Qarlsson (C) och Fredrik Christenss­on (C)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden