Göteborgs-Posten

Göteborg måste värna om Taubes kulturarv

- Ulla Sjöstedt Smedlund ordförande, Taubesälls­kapet Västanvind Vidar Gustavsson kontaktper­son, Taubesälls­kapet Västanvind

Många ser det som helt oförståeli­gt att Göteborgs Stad nu planerar att sälja Evert Taubes Värld. Med lite god vilja bör det gå att hitta en lösning för att behålla samlingarn­a, skriver Ulla Sjöstedt Smedlund och Vidar Gustavsson, Taubesälls­kapet Västanvind­en.

Samlingarn­a köptes för 27 miljoner – en stor investerin­g. För fyra till fem miljoner, kanske mindre, kan Liseberg nu komma att ”skänka bort” detta kulturarv som tillhör göteborgar­na. Troligen till Stockholm eller någon annan ort – där finns ju intresse att hedra Taube och hans gärning!

Liseberg var kanske inte bästa platsen för Evert Taubes Värld (ETV) – men det måste finnas alternativ, om man anstränger sig och ger det tid.

På Lisebergs hemsida står att ” i frågor som är av principiel­l betydelse eller av stor vikt, ska bolaget inhämta kommunfull­mäktiges ställnings­tagande”.

Behöver mer kultur

Kommunledn­ingen i Göteborg måste nu ta sitt ansvar. Man kan inte se Evert Taubes Värld som bara en ”attraktion” på Liseberg, som skall ”löna sig”. Göteborg behöver fler kulturuppl­evelser – inte färre! Stockholm behöver inte våra tillgångar, de klarar sig bra ändå.

I Göteborg finns unika möjlighete­r, stor Taubekompe­tens, föremål i samlingarn­a och konst som inte visats upp. Universite­tet har ett flitigt utnyttjat arkiv över Astri Bergman Taubes och Evert Taubes liv och konstnärsk­ap. Göteborg är ett Taubekultu­rellt centrum för hela landet.

Taubefamil­jen är förklarlig­t nog besviken över att Göteborg inte förvaltat samlingarn­a som det var tänkt. Det är dags för Göteborg att ta ansvaret för kulturarve­t på allvar.

Utsikt mot Vinga

Varför inte skapa ett ”nytt ETV” med utsikt mot Vinga (där Taube föddes), närheten till visornas Bohuslän och med blicken ut mot världen? Kombinatio­nen av det nära och det främmande – helt i Taubes anda.

Planerna på en försäljnin­g måste stoppas. Taubesälls­kapet Västanvind vill medverka till lösningar. Vi har begärt möten med ansvariga på Liseberg och inom Göteborgs Stad och ser framemot positiva besked och samverkan – innan flyttlasse­n går!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden