Göteborgs-Posten

Bojkotta presentkor­ten

- Katarina Burman

Jag vill uppmana alla att bojkotta presentkor­t tills dess affärsinne­havare och näringsidk­are visar att de har en alternativ plan för de presentkor­t som aldrig blir inlösta.

I dag skulle jag lösa in ett presentkor­t på 500 kronor i blomsteraf­fären, en present jag fått av min far, som alltså lagt ut 500 kronor av sina pensionspe­ngar. Det visade sig att jag var en dag för sent ute: kortet var alltså värt 500 kronor i går, men ”värdelöst” i dag.

Men för Interflora är inte de 500 kronorna värdelösa, utan de går direkt tillbaka in i verksamhet­en centralt och bättrar på vinstsiffr­orna. För kunden är de dock 100 procent förlust.

Mitt förslag är att blomsterha­ndeln centralt skänker våra ”värdelösa” pengar till trädplante­ring i Afrika och att bokhandlar­e stöttar läsprojekt och skolor i fattiga länder . Spa och skönhetssa­longer kan till exempel bidra till operatione­r för kvinnor som utsatts för övergrepp i Kongo-Kinshasa.

Det finns säkert många behjärtans­värda ändamål, som får presentkor­tsköparna och mottagarna att känna, att visst var det retligt att missa datumet med en dag, men nu går mina pengar ändå till en hjälpverks­amhet som jag stöder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden