Göteborgs-Posten

”Kamerorna ger viss trygghet”

- STEFAN BJARNEFORS 031-62 40 00 stefan.bjarnefors@gp.se

Åsikterna om en ökad övervaknin­g går isär när GP pratar med besökare i Nordstan. Men de flesta är ändå försiktigt positiva till fler kameror.

– Jag är lite kluven. Men det ger en viss trygghet, säger Christian Ekstedt, 51.

I ena vågskålen ligger den personliga integritet­en – i den andra en ökad trygghet. Så resonerar de flesta besökare angående den förstärkta kameraöver­vakningen i Nordstan. Men vilken del som väger över är inte alltid helt självklart.

– När det gäller brottsprev­ention är det jättebra. Sen är det ju en fråga om rätten till sitt privatliv och hur moraliskt det är att ha för mycket övervaknin­g. Det kanske inte är någon direkt fara med det, men det är just det att man inte känner att man kan göra vad man vill när man vill riktigt, säger Amila Armagan, 22. CHRISTIAN EKSTEDT, 51 är även han kluven, men menar att det ändå bidrar till en viss känsla av trygghet.

– Det ger också känslan av att man kan klara upp brott lite lättare. På något sätt överväger det känslan av att vara övervakad och hur det kan missbrukas, säger han.

Britt-Marie Andersson, 64, brukar sällan besöka Nordstan. Särskilt på kvällarna upplever hon

platsen som otrygg. Men hon har också funderat mycket kring eventuella terrordåd.

– Många gånger har jag tänkt på att det kan bli attentat här precis som i London. Man aldrig vet när det smäller till. Ju fler kameror det finns desto bättre. Det finns ju så mycket lömska människor överallt. Det har hänt för mycket. Jag ska själv åka utomlands och är lite rädd över vilka länder jag väljer så att man inte råkar ut för någonting, säger hon. ÄVEN ANJA OLDENBURG, 44, är positivt inställd till fler övervaknin­gskameror.

– Ja, jag tycker att det känns rätt så bra. Kameror gör ju ingen skada på det sättet så länge det finns någon som kan gå igenom materialet och ta det därifrån. Det är väl det som är viktigast.

Vad tänker du kring att man kan uppleva det som integritet­skränkande?

– Det är ju ingen som kommer efter mig om inte jag har gjort någonting. Man kränker inte min integritet då. Har jag inte gjort något fel så finns det ingen anledning.

Lars Abrahamsso­n, 65, tror att allmänhete­ns inställnin­g till kameraöver­vakning nog hade sett annorlunda ut innan de senaste terrordåde­n.

– Nu är folk mer skärrade och säger att det är klart att vi ska ha mer övervaknin­g. Det kan skrämma fram det sämsta hos människor. Principiel­lt är jag emot övervaknin­g överhuvudt­aget. Det är litegrann att storebror ser dig. Om man har läst George Orwell så kryper det ju närmare och närmare vilket tekniken har möjliggjor­t.

Vad med det är obehagligt?

– Det är väl att privatsfär­en och integritet­en kommer i kläm. Jag förstår att tanken är att stävja brott, men man kan ju fråga sig var den gränsen går.

Vad som väger tyngst – integritet eller säkerhet – är inte alltid helt självklart

 ??  ?? ÖKAD TILLSYN. I en dom i förvaltnin­gsrätten får Nordstan utökade befogenhe ter till övervaknin­g. Men bland besökarna går åsikterna om kamerorna isär. På bild, uppifrån och ner:Christian Ekstedt, Britt-Marie Andersson, Anja Oldenburg, Lars Abrahamsso­n....
ÖKAD TILLSYN. I en dom i förvaltnin­gsrätten får Nordstan utökade befogenhe ter till övervaknin­g. Men bland besökarna går åsikterna om kamerorna isär. På bild, uppifrån och ner:Christian Ekstedt, Britt-Marie Andersson, Anja Oldenburg, Lars Abrahamsso­n....
 ?? Bilder: ADAM IHSE OCH OLIVER LINDKVIST ??
Bilder: ADAM IHSE OCH OLIVER LINDKVIST

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden