Göteborgs-Posten

Rådhuset fick inget tillstånd för kameror

- PETER LINNÉ 031-62 41 79 peter.linne@gp.se

Det som Östra Nordstan fått tillstånd till, det fick Rådhuset avslag på. Övervaknin­gskameror riktade mot huvudentré­n och i receptione­n anses alltför integritet­skränkande.

Rådhuset på Gustaf Adolf torg, som bland annat innehåller våra ledande kommunalpo­litiker, ansökte i fjol om godkännand­e för fem dygnet runt-kameror.

Tre var tänkta att ge bilder av trappan upp mot huvudingån­gen och två i den reception som ligger precis innanför dörren. MOTIVERING­EN var bland annat ett flertal inbrott under 2014 och inte minst ett bombhot mot bygganden under sensommare­n 2015.

Länsstyrel­sen gav tillstånd i augusti 2016.

Datainspek­tionen valde dock att överklaga det beslutet.

”Övervaknin­gen innebär att samtliga personer som kommer till eller från Rådhuset blir övervakade. Den innebär även att de som nyttjar trappan utan att ha något ärende till Rådhuset kommer att bli övervakade. Ett stort antal personer kommer att bli föremål för övervaknin­g. I nära anslutning till Rådhuset ligger dessutom Stadshuset, Börsen, Nordstan och Brunnspark­en. Det handlar således om en omfattande kameraöver­vakning”, skrev Datainspek­tionen.

Myndighete­n betonar också att medborgarn­a ska ha rätt att kontakta sina folkvalda i förtroende, utan att behöva registrera­s och att vanliga människors ärenden dit rent av kan omfattas av sekretessl­agstiftnin­gen. HÄROMDAGEN avkunnade förvaltnin­gsrätten dom.

Domstolen konstatera­r att integritet­sintresset i detta fall överväger övervaknin­gsintresse­t.

Rätten menar även att Göteborgs Stads syfte – att förebygga, avslöja eller utreda brott och därigenom skapa trygghet – mer än en uppgift för polismyndi­gheten och att det skulle vara polisen som i så fall hade den egentliga praktiska nyttan av den önskade kameraöver­vakningen.

Kommunen har möjlighet att överklaga till Kammarrätt­en.

Integritet­sintresset i detta fall överväger övervaknin­gsintresse­t

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden