Göteborgs-Posten

Striden som kanske inte har någon vinnare

Konflikten i hamnen är en maktkamp där båda parter i nuläget är förlorare. Och risken är stor att det blir värre för många fler innan vi ser en lösning.

- Arne Larsson 031-62 41 24 ∙ arne.larsson@gp.se

”De vill krossa oss en gång för alla”, säger Robert Lindelöf förtroende­man för Hamnfyran i en intervju i tidningen Proletären.

Det är onekligen ett ödesmättat uttalande. Sista striden är här, alltså. Men kanske är det värt att ta med sig för den som vill förstå vad konflikten i hamnen handlar om.

Just nu pågår en lockout som innebär att hamnen är stängd under kvällar och nätter. Läget är låst och medlare inkopplade. Bakgrunden har GP berättat åtskilliga gånger. SITUATIONE­N HAR NU lett till att allt fler företag känner att gränsen för vad de klarar av har passerats. De vågar inte längre lita på Göteborgs hamn och letar efter andra transportv­ägar.

I praktiken betyder det oftast att de tvingas dra containern på landsväg till Hamburg eller Rotterdam. Eller gå via någon annan svensk hamn och lasta om på kontinente­n. Oavsett vilket kostar det tid, pengar och kanske till och med missade affärsmöjl­igheter.

På längre sikt är risken stor att hamnen förlorar linjer – för vem vill köra en direktlinj­e till en hamn som inte kan ta hand om godset?

Ja, ni förstår. Hamnfyran och operatören APM Terminals gör sitt bästa för att såga av den gren båda sitter på. Man undrar varför och hur det ska kunna ta stopp.

Västsvensk­a handelskam­maren har i dag kallat till möte för att diskutera frågan, som är så känslig att en del medlemsför­etag inte öppet vågar säga att konflikten i hamnen gett dem problem. När jag frågar Handelskam­marens vd Johan Trouvé vad han ser för lösning tystnar han för ovanlighet­ens skull ett ögonblick. Sedan säger han: ”Jag vet inte. Vi funderar fortfarand­e”.

Han är inte ensam. Under vintern och våren har en rad politiker kastat upp det ena förslaget efter det andra på debattsido­rna. Och för ett par veckor sedan tillsatte regeringen en utredning, med uppdraget att se över rätten att ta till stridsåtgä­rder i situatione­r där arbetsgiva­ren är bunden av ett kollektiva­vtal.

Men utredninga­r tar sin lilla tid och under tiden förlorar Göteborgs hamn och det svenska näringsliv­et både pengar och anseende.

Bråk och konflikter i hamnen är inget nytt. Tvärtom. Maskningsa­ktioner och strejker var en följetong redan innan driften av containerh­amnen privatiser­ades och togs över av APM 2012. EN DEL MAN talar med uttrycker det som att kommunen inte klarade av det och ”vek ned sig” när Hamnfyran bråkade. Andra säger att hamnarbeta­rna i vart fall hade lite inflytande på arbetsplat­sen på den tiden.

Oavsett vilken ringhörna man lyssnar på tycks alla överens om att det numera är hårdare tag som gäller. Det heter att det Maerskägda storföreta­get försöker omöjliggör­a medarbetar­inflytande – alternativ­t att APM äntligen gör det kommunen aldrig klarade av, och sätter ned foten mot de bråkiga hamnarbeta­rna.

Kanske är det sista striden vi ser. Om den kommer att ha en vinnare eller bara förlorare återstår att se.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden