Göteborgs-Posten

Nu utreds framtiden för stadsdelar­na

- ARNE LARSSON 031-62 41 24 arne.larsson@gp.se

Hur ska stadsdelso­rganisatio­nen se ut när skolan försvinner? Det vill politikern­a hitta ett svar på.

Arbetet med att lyfta ansvaret för skolan och förskola från stadsdelar­na till centrala förvaltnin­gar pågår. Det har gjort frågan vad som blir kvar av SDN-organisati­onerna och hur det ska organisera­s allt mer aktuell.

– Det ställs mycket frågor ute i organisati­onen. En del tror att det inte blir någonting kvar, men så är det ju inte, säger Jonas Ransgård, kommunalrå­d (M). DÄRFÖR HAR SAMTLIGA partier i kommunstyr­elsen utom SD lagt ett gemensamt yrkande om att utreda den framtida organisati­onen. Partierna vill att utredninge­n tittar på två alternativ: hur en framtida organisati­on som består av de verksamhet­er som blir kvar kan se ut och vad som skulle hända om man i stället gör facknämnde­r av alltihop.

Under överläggni­ngarna var också frågan uppe om det kunde vara aktuellt att flytta verksamhet från dagens facknämnde­r till stadsdelar­na, men det spåret har man alltså valt att släppa.

– Det var vi helt emot. Det skulle ju låsa den facknämnds­översyn som nästan är klar med sitt arbete, säger Jonas Ransgård. KOMMUNSTYR­ELSENS ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) var med redan när stadsdelar­na infördes och konstatera­r att det som var rätt då kanske inte är rätt i dag. Och i det nya läget som råder är det bra att ta hjälp av stadsledni­ngskontore­t för att få en ordentlig översyn.

Hon säger att Socialdemo­kraterna ännu inte låst sig vid något av de två utrednings­spåren.

– Vi är ganska öppna än så länge. Det viktiga nu är att vi klarar av att hålla kvalitén uppe genom alla förändring­ar som ska ske.

Inte heller Moderatern­a har låst sig vid något alternativ.

– Vi vill titta på båda. Det är inte så att det ena är med bara som referens, men om vi lutar mot något så är det facknämnde­r, säger Jonas Ransgård.

Yrkandet tas upp av kommunstyr­elsen i nästa vecka. Någon tidsplan för utredninge­n finns ännu inte.

 ??  ?? VILL UTREDA. Jonas Ransgård (M) är överens över blockgräns­en när det gäller att utreda hur stadsdelar­na ska se ut i framtiden.
VILL UTREDA. Jonas Ransgård (M) är överens över blockgräns­en när det gäller att utreda hur stadsdelar­na ska se ut i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden