Göteborgs-Posten

Viss skepticism till nya sopbilen

- IDA JOHANSSON 031-62 42 79 ida.johansson@gp.se

Den självköran­de sopbilen ska förenkla sophämtnin­gen och minska arbetsskad­orna. Men renhållnin­gsarbetarn­a är skeptiska till säkerheten.

– Nej, jag skulle inte gå framför den i dagsläget, säger Kent Lövqvist, miljötekni­ker och skyddsombu­d på Renova.

I höst ska AB Volvo och Renova, som GP tidigare berättat, testa en självköran­de sopbil i ett utvalt villakvart­er på Hisingen. I går visades den automatise­rade Volvolastb­ilen, som är världens första i sitt slag, upp utanför Folkets Hus i Backa. Helt utan förare backade det tunga fordonet ner för gatan och tömde sopkärl, medan Anders Eriksson från Volvo gick en bit framför och kontroller­ade att allt gick som planerat. Om tekniken blir verklighet är det meningen att renhållnin­gsarbetarn­a, som i dag kör lastbilarn­a, ska gå där. Det hade dock inte skyddsombu­det Kent Lövqvist gått med på i nuläget. – DET HÄR kan säkert vara en del av framtiden. Tekniken kan spara mycket på kroppen för renhållarn­a, men att lita på enbart teknik till 100 procent i till exempel tätbebyggd­a områden eller i centrala stan, det tror jag inte på. Det kan bli svårt på platser där det är mycket människor i rörelse, säger han.

Han har jobbat med renhållnin­g i 38 år – när han började var sopkärlen av tung plåt och sopbilarna avfyrade ”ett svart moln” varje gång de startades.

– Dagens arbetsmilj­ö har helt klart blivit mycket bättre. Och miljö- mässigt har allting blivit bättre – det är som natt och dag, säger han.

Han utesluter inte heller en helt automatise­rad sophämtnin­g i framtiden. – OM 10–15 år kanske vi har robotar som springer och tömmer soporna – man vet aldrig, säger Kent Lövqvist.

Men först ut är alltså en självköran­de sopbil, som med hjälp av ett stort antal sensorer, kan läsa av sin omgivning. Johan Tofeldt, projektled­are för autonoma fordon på AB Volvo, tycker inte att man ska oroa sig för bilens säkerhet.

– Lastbilen har flera olika, parallella, säkerhetss­ystem. Lastbilen i sig är alltså helt säker – och dessutom har du en operatör som övervakar allt. Operatören har till exempel ett trådlöst nödstopp, och kan när som helst stanna lastbilen. Om nödstoppet tappar kontakten med lastbilen stannar fordonet också direkt, säger han. DEN AUTONOMA sopbilen är också uppkopplad mot skärmar, i en så kallad side control, där ytterligar­e en person kan övervaka hur körningen går. Under testen i Göteborg kommer det också, av säkerhetss­käl, att sitta en förare beredd i sopbilen. Volvo har också tänkt mycket på it-säkerheten och Johan Tofeldt är mycket tydlig med att det inte går att hacka sig in i lastbilen för att ta kontroll över den.

– Det finns i dagsläget inget sätt att ändra programvar­an i lastbilen utifrån. För att göra det måste du kliva in i lastbilen, koppla in en kabel på ett visst ställe och skriva in ett lösenord. Radiokonta­kten du har mellan side control och lastbilen kan inte heller ändra programvar­an i lastbilen. Den radiosigna­len kommer, om det här blir verklighet, också vara krypterad enligt konstens alla regler. De säkerhetss­ystem vi har i lastbilen, som till exempel hindrar att man kör på någon, är också separerade från bilens övriga system. Det går helt enkelt inte att hacka sig in i den, säger han.

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? PROVKÖR. Volvo visar upp sin självköran­de sopbil i ett villakvart­er bakom Folkets Hus i Backa. Anders Eriksson kontroller­ar att allt går rätt till.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL PROVKÖR. Volvo visar upp sin självköran­de sopbil i ett villakvart­er bakom Folkets Hus i Backa. Anders Eriksson kontroller­ar att allt går rätt till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden