Göteborgs-Posten

Macron kan vara på väg mot storslam

- LARS LARSSON

Den nye presidente­n Emmanuel Macrons rörelse En marche (På väg) fortsätter att vända upp och ner på det politiska landskapet i Frankrike. Det kan bli storslam och absolut majoritet i parlamente­t, enligt opinionsmä­tningarna.

– Det är helt unikt, säger Carina Gunnarson, docent i statskunsk­ap i Uppsala och Frankrikee­xpert, inför söndagens första omgång av två i valet till det franska parlamente­t. EMMANUEL Macrons rörelse bildades våren 2016 och ska först i sommar organisera­s formellt som parti, med nya namnet Republiken På väg. För en månad sedan fanns bara 14 klara kandidater, nu är de 524 som ställer upp och strax under 200 av dem har aldrig tidigare kandiderat i ett val.

– Rörelsen har gjort en helt otrolig resa, säger Gunnarson.

Hon hänvisar till att makten i Frankrike de senaste 50 åren, under den så kallade femte republiken, turnerat mellan ett dominerand­e högerparti och Socialistp­artiet.

Nu går högern, i form av Republikan­erna, på knäna och Socialistp­artiet riskerar att mer eller mindre upplösas i atomer. I det parlament vars ledamöter nu ska bytas ut har Socialistp­artiet 280 mandat men ser ut att tappa kanske 250 av dem.

Nationella fronten spås gå framåt, men har i dag bara 2 platser i parlamente­t. Enligt mätningarn­a kan de komma upp till runt 15 mandat. Ett av dem går troligen till partiledar­en Marine Le Pen, som förlorade presidentv­alet mot Macron den 7 maj. MACRONS RÖRELSE, som lierat sig med mittenkraf­ten Modem, spås av flera opinionsmä­tningar få mellan 350 och 380, kanske 400, mandat. Det innebär, med råge, absolut majoritet i det 577 platser stora parlamente­t. För En marche och Macron betyder det i så fall enorma möjlighete­r att driva igenom sin politik.

Mätningarn­a ger rörelsen visserlige­n ”bara” runt 30 procent i väljarstöd, men eftersom valsysteme­t är utformat som det är övergynnar det de partier som tar hem sina valkretsar om så med hårfin marginal – det finns bara en enda plats att fördela. FRANSKA MEDIER målar upp bilden av att en parlamenta­risk tsunami är på väg in. De många bedömare och kommentato­rer som efter Macrons klara seger i presidentv­alet ändå varnade för att det skulle bli mycket svårt för honom att få till en stabil majoritet i parlamente­t, ser ut att få äta upp såväl hattar och kepsar som skor.

Macron ser ut att kunna koppla ett lika benhårt grepp om parlamente­t som den amerikansk­e presidente­n Donald Trumps handslag med vitnande knogar vid deras möte för två veckor sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden