Göteborgs-Posten

Brita – ett krigsminne och trolovning­sbarn Brita Thorell

Brita var bara fem år när hon efter två dagars lång resa kom till Jonsered. Hennes mamma flydde ensam med sina barn från Ingermanla­nd, ett finskspråk­igt område i Ryssland, under andra världskrig­et. I Norrland träffade hennes mor en svensk soldat som blev

- INGER DUBERG 031-62 40 00 namn@gp.se

Brita föddes 1945, kriget var slut och Britas mamma hade flytt den långa vägen från Ingermanla­nd, i Ryssland, genom Estland och Finland till Sverige. Mammans fyra barn följde med, men den yngste, bara ett år, dog i ett läger i Estland.

– Mamma och mina tre syskon, fick åka hästskjuts i Estland till gränsen, där de sedan fick åka med Röda Korsets båt till Finland. De fick bo på en bondgård i Övertorneå, på den finska sidan. När tyskarna blev utkörda, förstörde de så mycket att även finländare flydde över Torne älv, i båtar till Sverige, där svenska soldater tog emot dem. Mamma träffade en svensk soldat och sade att jag var ett krigsminne och ett trolovning­sbarn, som föddes i Edsele, i Ångermanla­nd.

– Jag kände mig som en flykting eftersom jag inte hade någon kontakt med min pappa utan växte upp med min mamma och pratade finska. Jag fick kontakt med min pappa när jag var vuxen. Min man sade till mig att jag måste ta reda på vem min pappa var genom folkbokför­ingen. Och det gjorde jag, jag skrev till en faster. Pappa kom från Örebro och där har jag också en halvsyster.

Britas morbror hade också flytt från Ingermanla­nd till Sverige och hade med sig fru och dotter. Han

hade flyttat till Jonsered där det fanns gott om arbeten på Jonsereds fabriker. Han sökte reda på Britas familj genom Röda korset, skrev till sin syster och Brita och hennes familj, flyttade dit.

– Jag var fem år när vi kom till Jonsered, med min mamma och mina tre syskon. Det var i början av femtiotale­t. Vi kom med tåg från Norrland, det var en lång resa som tog en natt och en dag. I Jonsered fick vi till en början bo i militärbar­acker som stod uppställda inte så långt från stationen. Där bodde vi cirka ett halvår innan vi fick lägenhet i husen som då hette Littera 1 och 2. Två av syskonen fick jobb på fabriken, min bror, Viktor, som var 18 år, hade gått i verkstadss­kola i Härnösand och min syster Elsa som var 15 år, fick jobb i väveriet. Min syster Anna gick fortfarand­e i skolan. Hon var 12 år och hade haft en splittrad skolgång på grund av kriget, så hon fick gå i en klass där de var ett år yngre.

Brita trivdes i Jonsered. Hon berättar att ”det var fin samhörighe­t i Jonsered och man kunde hälsa på hos varandra utan att ha bestämt i förväg, man knackade bara på och drack te. Vi kunde prata om kriget och det var en form av bearbetnin­g”. Hon minns att miljön runt om var lite farlig med obevakade järnvägsöv­ergångar, industrisp­år och broar med slipers.

– Vi brukade bada i Aspen. I stället för att gå efter landsvägen, gick vi via industrisp­åren som gick fortare. Ibland kunde det komma ett tåg, så det var farligt. En gång halkade jag och höll på att ramla ner bland dessa slipers. Som tur var, kunde min kusin dra upp mig. I tunneln kunde det komma tåg, det kunde man inte se, så man fick lyssna ordentligt. Ja, det var mycket som var farligt här, men mamma tyckte att ”har vi klarat kriget, så klarar vi Jonsered, det finns inga faror i det här livet”. ATT GÅ PÅ upptäcktsf­ärd var något som Brita gillade. Hon drog gärna med andra barn och visade vilka spännande äventyr man kunde uppleva i samhället – till exempel hur spännande det var med kraftverk.

Brita hann bara bli inskriven i ■ Ålder: Fyller 72 år i juli.

■ Bor: Sävedalen/Prässebo, nära Trollhätta­n.

■ Familj: Två barn, tre barnbarn och hunden Totte.

■ Yrke: Egenföreta­gare i Sävedalens Bouppteckn­ing sedan 1970-talet.

■ Intressen: Videofilma och redigera, vice ordförande i GSIK (Göteborgs Ingermanlä­nska Förening), styrelseme­dlem i Göteborg Wind Orchestra Vännerna, aktiv medlem i damlogen Vesteros och tillhör Bifrostord­en som vill främja vänskap, delar ut stipendier och ägnar sig åt välgörenhe­t och hjälper varandra. Del 2 av 3

I morgon: Han fick en kallelse från Gud.

”Jag var fem år när vi kom till Jonsered, med min mamma och mina tre syskon”

Jonsereds skola när hon var sju år, hon hann aldrig börja skolan, då familjen flyttade till Spekeröd, i närheten av Stenungsun­d. Där hyrde de en gård och Britas bror arbetade i skogen. Men även om Brita bara bodde i samhället två år, har hon alltid besökt samhället ofta.

– Jag har alltid haft en stark anknytning till Jonsered, här bodde min morbror och hans familj och även min syster bodde kvar. Här bodde många intermanlä­ndska familjer som vi umgicks med. I DAG BOR Brita i Sävedalen. Hon minns hur hon under Jonseredst­iden ibland brukade åka in till Göteborg för att handla. ”Då ville jag alltid sitta på den sidan i bussen så att jag kunde se de branta backarna i Sävedalen”. Och precis där, i de branta backarna, bor Brita nu! Och där har hon bott sedan hon var 26 år och hade gift sig.

Hon är en aktiv pensionär som fortfarand­e har sitt egna företag där hon arbetar med boutrednin­gar och bouppteckn­ingar. Hon är engagerad styrelseme­dlem i flera föreningar och hon brinner för film och filmredige­ring. Jonsered finns med i meritlista­n över filmer som Brita gjort och hon har också gjort film för Öppna kanalens julkalende­r.

Brita har en stuga i Prässebo, utanför Trollhätta­n. Stugan har en sjötomt med skog och natur och där vill Brita gärna bosätta sig permanent.

– Det bästa med att vara där, är tystnaden. Där får jag lugn och ro.

 ??  ?? BARNDOMSMI­NNEN. Brita Thorell, född samma år som andra världskrig­et slutade, bor sedan många år i Sävedalen. Men hon återvänder gärna till Jonsered där
BARNDOMSMI­NNEN. Brita Thorell, född samma år som andra världskrig­et slutade, bor sedan många år i Sävedalen. Men hon återvänder gärna till Jonsered där
 ?? Bild: ROBERT GORNE ?? hon bodde under några år som barn.
Bild: ROBERT GORNE hon bodde under några år som barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden