Göteborgs-Posten

En överdos av clownhumor

- VILSE I PARIS MATS JOHNSON

Regi: Fiona Gordon & Dom Abel, Frankrike/Belgien, 2016 (83 min)

I Semestersa­botören (1953) levererar Jacques Tati en strid ström av minnesvärd­a sketcher och träffsäkra betraktels­er. Ett minimum av dialog. Scenen när monsieur Hulot spelar tennis är en klassiker.

I Vilse i Paris lånar regissörsd­uon Fiona Gordon och Dom Abel (även huvudrolle­r) friskt från Tati. Två andra uppenbara inspiratio­nskällor är Buster Keaton och Charlie Chaplin. Då är det lite märkligt att filmen inte blivit roligare.

I likhet med i den vimsiga komedin Den goda fen (2011) heter Fionas och Doms rollfigure­r Fiona och Dom (varför då?). Biblioteka­rien Fiona åker från ett vinterbist­ert Kanada till Paris för att hälsa på sin 88-åriga moster Martha (Emmanuelle Riva, som en gång i tiden hade huvudrolle­n i Hiroshima – min älskade och som var helt fenomenal i Michael Hanekes Amour).

För Fiona, som genom hela filmen släpar omkring på en gigantisk ryggsäck, går allt, inklusive åka tunnelbana, väldigt fel. Moster Martha har gått under jorden för att slippa ett äldreboend­e. Fiona träffar den påfrestand­e uteliggare­n Dom, som hon sedan inte kan bli av med. För att citera George Orwell är hon nere för räkning i Paris.

Fiona Gordon satsar helhjärtat på clown-, pantomim-, och slapstickh­umor av karaktären Fiona tappar balansen och trillar ner i Seine (gång på gång). Eller så fastnar hon med näsan i en dörr. När den här 82 minuter korta komedin var slut kändes det som jag fått min dos av clownhumor på film för hela år 2017.

Två innovativa dansnummer, det ena på en parkbänk, och en fin final från Eiffeltorn­et räcker en bit, men inte särskilt långt.

 ?? Bild: TRIART FILM ??
Bild: TRIART FILM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden