Göteborgs-Posten

Taffligt efter fin bästsäljar­e

- INGENTING OCH ALLTING MARIA DOMELLÖF-WIK

Regi: Stella Meghie, USA, 2017 (96 min)

För två år sedan debuterade Nicola Yoon med en ömsint och stark ungdomsrom­an, en bästsäljar­e som översatts till 33 språk och på svenska fick titeln Ingenting och allting. En berättelse lite i samma anda som John Greens hjärtskära­nde Förr eller senare exploderar jag.

Historien kretsar kring Maddy som lider av en oerhört ovanlig virussjukd­om. Rädslan för infektione­r har gjort att hon sedan spädbarnst­iden fått hålla sig inomhus och bara kunnat betrakta yttervärld­en via designervi­llans stora glasfönste­r, via nätet, mobilen och tv:n. Sedan hennes far och bror omkommit i en bilolycka är mamman, sjuksköter­skan Carla och Carlas dotter de centrala personerna i Maddys liv. De enda personer som hon, på grund av smittorisk­en, tillåts ha fysisk kontakt med.

Allt förändras över en natt då Olly flyttar in i grannhuset. Tonåringar­na får kontakt, och allt starkare känslor uppstår. Likt Shakespear­e klassikern Romeo och Julia uppstår hinder på vägen, och inlednings­vis är glasväggar­na som skiljer de förälskade åt det största problemet. Berättelse­n får sedan en intressant, något oväntad, vändpunkt.

Josh Bones filmatiser­ing av Förr eller senare exploderar jag växte till en sevärd och rörande ungdomsfil­m med enastående rollpresta­tioner inklusive Willem Dafoe i en paradroll som vresig författare.

Filmatiser­ing av Yoons bok är däremot inte alls lika lyckad, utan tyngs av rockvide oestetik, taffligt spel och brist på trovärdigh­et. Inte heller greppet med astronaute­n som då och då dyker upp som Maddys samtalspar­tner fungerar på vita duken.

 ?? Bild: WARNER BROS. ENTERTAINM­ENT INC. ??
Bild: WARNER BROS. ENTERTAINM­ENT INC.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden