Göteborgs-Posten

Så gjordes testet

-

■ Tio sorters kassler inhandlade­s från fem livsmedels­kedjor. Köttet har antingen svenskt eller tyskt ursprung. Vi skivade kasslern med skärmaskin i fyra millimeter­s skivor, och serverade den på numrerade tallrikar, med vatten och smörgåsrån. ■ Hälften av deltagarna fick börja smaka kasslern med de låga numren och hälften de höga. De visste inte vilka fabrikat de testade.

■ Kommentare­rna är hämtade från deltagarna­s protokoll.

■ Varorna kan finnas i andra butiker till andra priser. Exempelvis vinnaren fanns i storförpac­kning till lägre kilopris. ■ Kasslern, liksom i vårt test, är numera oftast varmrökt och behöver inte tillredas.

■ Traditione­ll rökning innebär att träspån eller flis förbränns långsamt så att rök bildas. Röken förs till rökkammare­n med köttet och röken omsluter det under en viss tidsrymd och i en viss temperatur. Exempelvis Hemgården är alvedsrökt.

■ Fem av våra tio testade kassler har rökarom bland ingrediens­erna: Coop, Fåddman, Scan, Svea lantkött och Värmlandsk­assler. När det framgår att rökarom har tillsatts ett livsmedel och livsmedlet får röksmak av behandling­en ska det anges i ingrediens­förtecknin­gen, oavsett om köttet rökts i rökarom eller om den tillsatts på annat sätt.

Källa: Livsmedels­verket ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden