Göteborgs-Posten

Den sista tredjedele­n behöver slipas på

- ERIC HILMERSSON 031-62 40 52 eric.hilmersson@gp.se

”Kvalitet i sista tredjedele­n” var Pia Sundhages beställnin­g inför matchen. Och visst bjöd Sverige på kvalitet – men på alla ställen utom just där. Då åker man på stryk, det gäller på Gamla Ullevi och det kommer att gälla i Holland.

Det ska sägas direkt: Spelmässig­t imponerade Sverige i långa stunder mot det stjärnspäc­kade USA. Under den första halvleken dominerade Caroline Seger och Lisa Dahlkvist sitt mittfält med eftertryck, medan amerikansk­orna kändes tafatt, bleka och ärligt talat inte särskilt motiverade.

Seger och Dahlkvist, ja. Den centrala duon framstår allt mer som Sveriges allra starkaste enhet med sin kombinerad­e skatt av klokhet, rutin, hårdhet och bolltryggh­et. Att Seger, trots att hon bänkats i klubblaget Lyon, kunde gå in och se så hemtam ut där på mitten imponerade storligen på mig. OCH SVERIGE VAR bra. Fast kanske inte på det sätt som Pia Sundhage önskade. Hon talade ju inför matchen om att det hellre fick vara få och korta anfall än många och långa, och att kvalitén på dessa anfall var viktigare än kvantitete­n. Det blev ungefär tvärtom: Sverige höll bollen i långa stunder, men när det skulle vaskas fram målchanser var det ofta något som fattades. Caroline Seger var nära när hennes skott sånär blev till ett amerikansk­t självmål. Och Kosovare Asllani – som än en gång var ojämn och så väl hade behövt en fullträff – träffade ribban.

Där hade Sverige otur. Och på slutet forcerade man bra. En kvittering hade inte känts orättvis. MEN DET ÄR ju så med den där ”sista tredjedele­n” som alla tränare pratar om. Det är en sak att säga att det är just där man ska vara som skarpast, men en helt annan sak att förverklig­a det. Det kan nog både Jörgen Lennartsso­n och Mikael Stahre intyga, för att nämna några.

Och om det var en enda sak som USA faktiskt var bättre på i går så var det farten. De har ett knippe ruskigt speediga spelare och när den där blixtrande omställnin­gen kom hängde inte det svenska försvaret med. Med andra ord: USA gjorde precis det som Sundhage ville att Sverige skulle göra: Högg hårt, snabbt och precis när läget kom. LOTTA SCHELIN LÖPTE bra, men var aldrig riktigt nära att hitta rätt med avsluten. Fridolina Rolfö, som är tillbaka från skada, såg lovande ut och ska – tycker jag – ha en plats i anfallet även framöver. Försvaret såg stabilt ut, även om Nilla Fischer inte är den snabbaste i vändningar­na. Det har hon ju faktiskt aldrig varit.

Så för att summera: Det svenska damlandsla­get i fotboll är ett gediget och högst kompetent lag som tog emot mäktiga USA och stundtals dominerade. Det imponerar.

Men den där sista tredjedele­n – den behöver fortfarand­e slipas på en hel del.

De har drygt en månad på sig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden