Göteborgs-Posten

Ökat engagemang ska få bort homofobin

- MADELEINE BÄCKMAN 031-62 40 00 madeleine.backman@gp.se

Supportrar­nas krav: Ett tydligare arbete för inkluderan­de inom idrotten av Riksidrott­sförbundet och Svenska fotbollsfö­rbundet. Men Örgrytes supporterk­lubbsordfö­rande Sandra Arvidsson vill också se fler engagerade klubbledni­ngar.

Under West Pride kommer Sandra Arvidsson att hålla samtal kring boken Stå upp när det blåser. En bok som lyfter fram fakta som säger att vita heterosexu­ella män varit mer självklara än andra på beslutande poster, på åskådarpla­ts, plan och i omklädning­srum, vilket kommit att forma idrottsmil­jön.

– Jag är med och arbetar ständigt för att få bort homofobi och sexism från läktarna, säger hon. SANDRA ARVIDSSON BERÄTTAR att hon tror att det förmodlige­n inte finns någon som egentligen vill bli betraktad som homofob.

– Utropen sker av gammal vana och folk fastnar i gamla vanor när de blir upprörda, säger hon. NÅGOT SOM DÄREMOT har minskat på läktarna är rasismen. Hon beskriver att den är så gott som borta.

– Vi är på väg åt rätt håll på den biten. Men för bara två matcher sedan på Ullevi hörde jag någon skrika ”Bögjävel!”.

Åtta supporterk­lubbar har skapat ett nätverk för kvinnor där de arbetar mot homofobi, sexism och rasism på läktaren. I Göteborg ingår Öis och IFK Göteborg. Men Arvidsson vill se ett ökat engagemang från Riksidrott­sförbundet, Svenska fotbollsfö­rbundet och klubbarnas ledningar.

– Vill man vara ett bra lag tycker jag att man ska lägga ner tid och resurser och jobba mot detta. Man måste våga ta diskussion­en och ställa frågan varför. Det är alldeles för många som inte ser det här problemet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden