Göteborgs-Posten

Fastighets­kung varnar för överhettni­ng

- TORBJÖRN ISACSON Ekonomikrö­nikör med börs och företag i fokus

De generella värdeöknin­gstiderna på fastighete­r är borta, enligt fastighets­kungen Hans Wallenstam.

Det finns tveklöst en hel del varningste­cken kring den heta fastighets­marknaden.

Ien intervju i onsdagens Dagens industri säger Hans Wallenstam, en av de absolut tyngsta aktörerna på svensk och göteborgsk fastighets­marknad, att de generella värdeöknin­garna på fastighete­r kanske håller ytterligar­e något kvartal. Det kommer att ställas betydligt högre krav framöver för att få höjda värden.

Allt fler experter höjer nu ett varningens finger för överhettni­ng på fastighets­marknaden. Även om en del kommersiel­la fastighete­r kanske löper störst risk för en krasch, där det exempelvis sker en närmast ohämmad expansion av köpcentrum runt om i landet, så är inte heller bostadsfas­tigheter ett säkert kort.

Det finns visserlige­n en obalans på många orter i form av bostadsbri­st, men priserna har i många år stigit dramatiskt. Delar av Stockholm har nått prisnivåer som utmärker sig även i en jämförelse med internatio­nella metropoler. DET BYGGS FÖR många dyra bostadsrät­ter och för få hyresrätte­r med hyror som mer än ett fåtal kan betala. Samtidigt kan den höga byggtakten på många håll göra att kvaliteten kommer i andra hand. Det riskerar att bli en dyrköpt läxa om några år för många köpare.

En del entreprenö­rer bygger snabbt, säljer snabbt och dyrt medan allt fortfarand­e ser fint ut, och är sedan borta.

Hushållens skuldsättn­ing har också fortsatt att öka. De ingrepp som nu görs för att bromsa den utveckling­en, som amortering­skrav och bolånetak, väntas visserlige­n leda till ännu en tillfällig rusning efter lägenheter, men sedan kan det ta slut.

I GÖTEBORG FINNS gigantiska projekt för stadsförny­else som onekligen kittlar, och kommer att betyda mycket för stadens utveckling. Men man får inte blunda för riskerna att det kan bli för mycket av det goda på en gång.

GP:s ekonomikrö­nikör Per Lindvall jämförde i en analys i vintras just Wallenstam och Balder med kommunala Poseidon.

Det var uppenbart att de tre redovisade väldigt olika, där de båda noterade bolagen på papperet gjorde betydligt bättre resultat, men skillnaden sjönk ihop fullständi­gt om man granskade siffrorna närmare. Poseidon var betydligt mer konservati­vt. Ett bolag som Wallenstam är också klart mer känsligt för om priserna slutar stiga och fastighets­värdena inte kan skrivas upp i resultaträ­kningen.

NU ÄR WALLENSTAM dock ett stort och solitt bolag med lång historik. De riktigt stora riskerna återfinns främst i mindre fastighets­utvecklare som saknar ordentlig historik, finansiell styrka och är beroende av ett fåtal fastighete­r och projekt.

Flera mindre noterade fastighets­bolag har också varit väldigt kreativa när det gäller användning­en av olika finansiell­a instrument, något som kan straffa sig om det blir stökigt på marknaden samtidigt som räntor och finansieri­ngskostnad­er stiger.

Det riskerar att bli en dyrköpt läxa om några år för många köpare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden