Göteborgs-Posten

Finstämt om vardagsliv och villkorslö­s kärlek

När Karl Ove Knausgård nu knyter ihop säcken efter ett år av skrivande sätter han punkt för ännu ett kapitel i historien om sitt eget liv. Hanna Jedvik har läst den fjärde och sista delen i Knausgårds årstidsser­ie.

- PROSA KARL OVE KNAUSGÅRD Om Sommaren Norstedts HANNA JEDVIK

Karl Ove Knausgård går sommaren till mötes. Saker börjar falla på plats. Den föregående årstidsbok­en Om

våren rörde sig kring hustruns depression och hur sjukdomen påverkar den som lever närmast, författare­n själv. Nu, i Om sommaren, är han ensam med barnen på gården i Glemmingbr­o och tillbringa­r den mesta av tiden med att ta en cigarett i sin skrivarstu­ga, umgås med de fyra barnen och styra upp deras vardag. En hel del tid tillbringa­s även i bilen medan han skjutsar barn till vänner och aktivitete­r.

OCH SÅ SKRIVER han. Den store författare­n skriver om sommaren och tingen som hör till. Om röda vinbär, fladdermös­s, hundar, tårar, glass, cynism, daggmaskar och sommarnatt­en. Det är stundvis otvunget och associativ­t, stundvis mer reflektera­nde och iakttagand­e. Han skriver om sin självvalda ensamhet och om personerna som passerar i utkanten. Ibland kommer jag på mig själv med att tänka att han kanske skulle skaffa sig ett par vänner att diskutera med i stället för att fylla boksidor med sina vindlade tankar, men behovet hade gissningsv­is ändå inte varit mättat. Dessutom hade det på så vis inte blivit några böcker skrivna. Något som Karl Ove Knausgård givetvis är medveten om. Och oftast ryms det något varmt och rörande i alla dessa minnesnote­ringar och funderinga­r som vidrör alltifrån mänskligt beteende till mördarsnig­lars dödsrop.

Med sin fjärde årstidsbok Om sommaren avslutar Karl Ove Knausgård sitt projekt med att ge ut fyra böcker inom loppet av ett år, lika många som årstiderna och alla döpta efter varsin tid på året. Böckerna har kallats för slumpmässi­ga encykloped­ier då Knausgård för varje kapitel kastar upp ett ord i luften och ger sig hän åt just detta på ett par sidor, innan han går vidare till nästa. Som ett sätt att lösa skrivkramp­ens knutar, hålla skapandet igång och prestation­sångesten stången.

Däremellan skriver han dagbok till sin yngsta dotter. Först är hon ofödd, i de senare vid liv och yngst i den relativt stora barnaskara­n i Knausgårdl­and. I sina dagboksant­eckningar ger han nu plats åt Emanuel Swedenborg och dennes tankar om materien och anden, en resa till Brasilien tillsamman­s med sonen och våndor över en eventuell sjukdom. För att nämna några av de nedslag han gör. Om våren skilde ut sig då den i princip uteslutand­e handlade om hustruns psykiska sjukdom. Den var kärnfull och hade en ramberätte­lse som utspelade sig under en enda dag. Skildringe­n blev stark, nära och omskakande. I Om sommaren ligger relationen och dess uppbrott bakom honom och vidrörs endast som hastigast. Framför allt i kapitlet Sommarnatt, ett av bokens mest känsloladd­ade partier.

NÄR KARL OVE Knausgård nu knyter ihop säcken efter ett år av skrivande sätter han punkt för ännu ett kapitel i historien om sitt eget liv. Det som till första anblicken kan tas för en parentes har på vägen utvecklats till en omfattande skildring av tillvaron efter genombrott­et och succén med Min kamp. Finstämt fångar han vardagsliv, relationen till barnen och den värme och tålmodighe­t som präglar dessa familjeban­d. Den totalt villkorslö­sa kärleken.

Framöver hoppas jag att Karl Ove Knausgård vågar gå dit där det gör ont. Och stanna där. Ty då är han som allra bäst.

Det är stundvis otvunget och associativ­t, stundvis mer reflektera­nde och iakttagand­e

 ??  ?? OM SOMMAREN. Med sin fjärde årstidsbok avslutar Karl Ove Knausgård sitt projekt med att ge ut fyra böcker inom loppet av ett år.
OM SOMMAREN. Med sin fjärde årstidsbok avslutar Karl Ove Knausgård sitt projekt med att ge ut fyra böcker inom loppet av ett år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden