Göteborgs-Posten

FREDRIC ASKERUP: ”Initiative­t ligger rätt i tiden, på rätt ställe men maten når inte upp till den kreativa svansförin­gen.”

- FREDRIC ASKERUP 031-62 40 00 uteatarna@gp.se

Kreativt och nyfiket – men maten når inte hela vägen

Precis som våren tvekar så tvekade det gentrifier­ade Odinsgatan/ Friggagata­n inför sin nya uppgift som epicentrum för östcityfol­ket och de nuförtiden neddrullan­de Redbergs-Lunden-borna. Mycket av det gamla på gatornas skuggsida, som hollandskl­assikern Het Amsterdamm­ertje, är ju kvar medan solsidan har testats genom nybyggnads­åren, men inte förrän nu verkar ha hittat sin krogkarakt­är.

Mest har det etablerats konceptför­ökningar, som Mañana, Tulllen och Fornello, så när början av Friggagata­n nu fick en modern gastropub-asiat i julklapp så sattes pricken över i:et. Att delar av krögargäng­et kommer från det nyligen gentrifier­ade Rosenlunds­området, från Fee Fi Fo Fum och Market, är helt logiskt. De har dessutom redan vinkat om nya asiatiska krogsatsni­ngar i den senaste upplagan av Eriksberg bland annat. SERVICEN ÄR PÅ

amerikansk­a, menyn på nätet är skriven på engelska (varför inte japanska också?), men man har åtminstone bemödat sig att skriva de asiatiska rätterna på svenska på en griffeltav­la. Den hänger på snedden på en stålställn­ing som omringar den inre matsalen. En fängslande känsla med dämpat ljus och långbord – som man även riskerar att få dela med andra fängelseku­nder. Tror vi söker oss till ljuset och fiskakvari­et i pubdelen, som vetter mot gatan, nästa gång faktiskt.

Här är det mellanrätt­er som gäller och menyn ser onekligen spännande ut. Pan-asiatisk gastropub är krogens egna uttryck och betyder här: rätt få rätter att välja på, ganska små portioner. Tanken är nog att vi ska ta in dubbelt så många rätter att sen dela på. Det tänket gillar vi. Delandet alltså, det är fint, men det sänker samtidigt prisvärdhe­ten. DEN DYRASTE MELLANRÄTT­EN

(169 kr) är en get från Halltorp som fått långkoka i en indonesisk (eller syriansk, som det står på griffeltav­lan) cashew curry. Den smakar inte mycket, mer än kanel och gammal get då. Bättre är då den friterade vårrulle-ankan (Chunjuan) som doppas i en söt plommon-mandarin-dipp; frasigt och sött är gôtt tillsamman­s med anka. Även beef tataki är välgjord, fint och perfekt stekt kött som roar sig med söta och syrliga tillbehör som ponzu (en japansk dippsås), lotus-rot och inlagda päron. Kreativt, men utan några smakhöjder.

Även den älskvärda bläckfiske­n ringlar in och de upp-choppade bitarna har ett hyfsat mjällt tuggmotstå­nd – i en citrussall­ad med grön papaya och en nötig muhammara (syrisk paprikarör­a med valnötter) i botten. Däremot får eldflamman, från det öppna köket lite tidigare, sin förklaring då vi förstår att det var just vår stackars toppade bläckfiska­rm som förkolnade just då. Hela rätten smakar bränt efter det och det var nog inte meningen, även om det är mycket sotat på menyerna nuförtiden. IMO-BO HAR LÖST

vin-till-asiatisktp­roblemet med några få sorter att välja på som faktiskt funkar bra, men det är ölen som gastropube­n har i fokus – men som kräver en annan helkväll att botanisera runt i. Vi nöjer oss, den här regnigt junitveksa­mma lördagskvä­llen med att initiative­t ligger rätt i tiden, på rätt ställe men att maten inte når upp till den kreativa svansförin­gen. Lagom var väl ändå inte tanken?

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: ANNA VON BRÖMSSEN OCH FREDRIC ASKERUP ??
Bild: ANNA VON BRÖMSSEN OCH FREDRIC ASKERUP
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden