Göteborgs-Posten

Mångbottna­d film om Assange

Laura Poitras dokumentär om Wikileaks Julian Assange är föga smickrande, skriver Maria Domellöf-Wik.

- DOKUMENTÄR RISK Regi: Laura Poitras, Tyskland/ USA, 2016 (92 min) MARIA DOMELLÖF-WIK

Laura Poitras är en kompromiss­lös och tålmodig amerikansk dokumentär­filmare och journalist. 2014 vann hon en Oscar för sin initierade dokumentär Citizenfou­r om tidigare CIA-anställde visselblås­aren Edward Snowden och skandalen kring NSA:s spionverks­amhet. Den oupphörlig­t intressant­a filmen, som gav nya insikter, var den avslutande delen i en trilogi väsentliga politiska filmer.

REDAN 2007 Oscars nominerade­sPoit rasför M y country, my country om Irak under den amerikansk­a ockupation­en. I del två, The oath (2010) stod Osama bin Ladens tidigare livvakt respektive chaufför, Abu Jandal och Salim Ahmed Hamdan i centrum. Den senare tillfångat­ogs av amerikansk­a styrkor 2001, transporte­rades till Guantanamo Bay och var den förste att få sitt fall prövat i amerikansk krigsdomst­ol. Poitras dokumenter­ar det juridiska efterspele­t. TVÅ ÅR SENARE är Laura Poitras tillbaka med en på många plan lika högaktuell och politiskt upplysande film: dokumentär­en Risk om Julian Assange, den kontrovers­ielle grundaren av Wikileaks.

Den nyckfulle, självuppta­gne nätaktivis­ten och programmer­aren med världen – och världspoli­tiken – som arbetsfält. Han som 2009 erhöll Amnesty Internatio­nals mediapris för sin rapporteri­ng om olagliga avrättning­ar i Kenya.

Samme man som i augusti året därpå, efter ett Sverigebes­ök, anhölls i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande.

Julian Assange som har den yttersta beslutande­rätten kring publicerin­g av dokument på Wikileaks, och som beskyllts för att toppstyra webbplatse­n. En gåtfull, osympatisk, narcissist­isk och komplicera­d person att döma av Laura Poitras närgångna och rättframma porträtt. BLAND FILMENS VERKLIGT intressant­a spår finns det kvinnoföra­kt den vittnar om, som mer generellt tycks genomsyra Wikileaks organisati­on. Assange blottar en häpnadsväc­kande kvinnosyn i ett samtal med en svensk jurist angående våldtäktsa­nklagelsen.

Titta också på: Citizenfou­r (Laura Poitras, 2014) Generation M: Misogyni in Media & Culture (Thomas Keith, 2008) Burma VJ ( Anders Østergaard, 2008)

Än mer personlig blir Poitras i sekvenser kring wiki le a k s-hackaren och dator säkerhetse­xperten Jacob Appelbaum, som trots modiga insatser rent profession­ellt även han misstänks för sexuella övergrepp – bland annat på en nära vän till filmaren. AV FLERA SCENER,

bland annat en då Julian Assange får sitt hår klippt av vännerna, framgår vilken oerhörd, närmast popstj ärn emässig, beundran många av aktivister­na i Wikileaks känner för sin ledare.

Filmens titel Risk är mångbottna­d. Fokus är hela tiden på Assange, som i sina resonemang återkommer till vikten av att våga ta risker och att väga risker mot vinster när det gäller material på den nätbaserad­e plattforme­n Wikileaks.

Fakta som i offentligh­etens ljus lett till den ena politiska skandalen efter den andra. Många gånger har Assange tvingats vara det han själv kallar ”hänsynslös­t pragmatisk” i sina övervägand­en kring publicerin­gar av tidigare okänt material.

Filmen redogör förtjänstf­ullt för dessa skandaler. Sammanstäl­lda så här koncentrer­at slås betraktare­n av Wikileaks kraft att med tajming som vapen ändra världspoli­tiska skeenden. Avslöjande­n om Hillary Clintons e-post fick exempelvis konsekvens­er för presidentv­alets utgång. PORTRÄTTET AV ASSANGE

är allt annat än smickrande. Vi ser en icke folkvald man med önskan om världsherr­avälde.

Kanske ligger det ändå i Julian Assanges natur att välkomna en filmare han inte själv tycker om, och som inte heller sympatiser­ar med honom.

För att, som medieteore­tikern Marshall McLuhan skulle ha sagt: Informatio­nen måste vara fri.

Porträttet av Assange är allt annat än smickrande. Vi ser en icke folkvald man med önskan om världsherr­avälde.

 ?? Bild: NONSTOP FILM ?? BEUNDRAD OCH AVSKYDD. Julian Assange, grundaren av Wikileaks, framställs i allt annat än smickrande dager av amerikansk­a dokumentär­filmaren Laura Poitras i filmen Risk.
Bild: NONSTOP FILM BEUNDRAD OCH AVSKYDD. Julian Assange, grundaren av Wikileaks, framställs i allt annat än smickrande dager av amerikansk­a dokumentär­filmaren Laura Poitras i filmen Risk.
 ??  ?? LAURA POITRAS.
LAURA POITRAS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden