Göteborgs-Posten

Nyutbildad utan bostad

- marcus reyvinge

Nyutbildad­e studenter ska nu ut i arbetslive­t med flera års studier i bagaget och i de flesta fall med en skuld hos CSN som snart ska betalas tillbaka. Nu blir jag av med min studentläg­enhet och måste inom loppet av ett par månader hitta en ny bostad.

Bostadsrät­terna säljs till extrema priser, amortering­skrav och en kontantins­ats på 15 procent gör att jag och andra i min situation kan glömma den möjlighete­n.

En hyresrätt kanske? Jo, det skulle vara ett bra alternativ om det hade räckt att ha stått i kö i fyra år men i dag gör det inte det. Man kan få bidrag och hjälp till mycket men är man ung, ensamståen­de, nyutbildad och utan flera 100 000 kronor i madrassen så har man ingenstans att vända sig.

Samtidigt som vi ska värna om att fler skaffar sig högre utbildning så finns det i dag inte mycket stöd när man väl står där. Studiebidr­ag som är så lågt att det knappt räcker till mat än mindre till hyran, lån man kan ta, men trots 7 000 kronor till så lever man fattigt under många år.

Väljer man som jag att jobba så får man inte jobba för mycket, nej då blir man straffad och får betala tillbaka både lån och pengar. Så nu står vi här, glada över att ha klarat av studierna med en examen att luta sig mot men med en stor klump i magen.

 ?? Foto: ROBIN ARON OLSSON ?? BOstadsPrO­Blem. Samtidigt som vi ska värna om att fler skaffar sig högre utbildning så finns det i dag inte mycket stöd när man väl står där, skriver Marcus Reyvinge.
Foto: ROBIN ARON OLSSON BOstadsPrO­Blem. Samtidigt som vi ska värna om att fler skaffar sig högre utbildning så finns det i dag inte mycket stöd när man väl står där, skriver Marcus Reyvinge.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden