Göteborgs-Posten

De firade sin kärlek med bröllop på Pride Fakta: West Pride

- ANDERS HAGSTRÖM

WEST PRIDE Under regnsbågsf­ärgade ballonger och med Peter Apelgren som ceremonimä­stare firades kärleken med drop in-vigsel på West Pride. – Pride är fest samtidigt som det är viktiga ämnen. Då kan man passa på att go bananas, säger den nyblivne äkta maken Erik Kallin.

– Det är kondomeria­n som har sponsrat så det är lite olika här. Där är det hallonsmak och sen är det kondomprov­ning efteråt, säger Peter Apelgren och tittar upp mot den regnbågsfä­rgade bågen av ballonger på Posthotell­et.

Framför honom står Ingrid Nilsson och Erik Kallin. I går blev det klart att de ska gifta sig och nu står de framför Peter Apelgren som för dagen är ceremonimä­stare och vigselförr­ättare Maria Kornevik Jakobsson (C), till vardags kommunfull­mäktiges ordförande i Härryda. TROTS KORT VARSEL är ett tjugotal vänner och familjemed­lemmar på plats för att delta i bröllopet.

Ingrid har på sig en stor vit kjol på underkropp­en och ovantill har hon en blå gördel över en blommig sjuttiotal­sskjorta. Erik i sin tur har på sig ett par gula sjuttiotal­sbyxor och en guldskimra­nde topp på överkroppe­n. Tanken var att dela på brudkläder­na, säger Ingrid Nilsson.

– Välmatchad­e, men omaka. Det PETER APELGREN, är ungefär som vi är i verklighet­en också. NÄR DE BÅDA sagt ja till varandra bränner konfettibo­mben av rakt ner i golvet. Av misstag har den vänts upp och ner, men det verkar inte göra något att det blir lite fel. Varken bruden eller brudgummen önskade sig ett traditione­llt bröllop och när chansen dök upp att gifta sig under West Pride tänkte de att det var lika bra att ta chansen.

– Jag känner en tillhörigh­et i pridefesti­valen på grund av att jag är bisexuell och att vi är flersamma. Vi kommer kanske ha andra partners under livet och då kändes det konstigt att gifta sig och göra en stor högtid av det. Men det känns härligt att få göra det under pride, säger Ingrid Nilsson. TOTALT SA TRE par ja till varandra under arrangeman­get som anordnades av Posthotell­et. Ytterligar­e ett par kom in på drop in, men eftersom de inte hann få ut hindersprö­vningen i tid blev de tvungna att skjuta upp det oplanerade bröllopet.

Hbtq-festivalen pågår fram till och med söndag runt om i Göteborg. I år har festivalen över 250 programpun­kter. Här är tre på lördagen:

Lesbisk frukost. Öppet för alla som tycker att det kan vara intressant eller roligt att hänga i en miljö där lesbiskhet står i fokus. Frilagret kl. 10.

Regnbågspa­raden. Start vid Göteborgs-Operans parkering kl 15, samling en timme tidigare. Paraden går till Götaplatse­n.

Linda Pira. Kliver på Stora scenen i Regnbågspa­rken (Bältespänn­arparken) klockan 21.15.

”Jag tror att de kommer ihåg det här mer än om de hade åkt till en kyrka där någon ska kasta risgryn på dig”

Lisa Thorén, marknadsch­ef på hotellet, tror dock att det kommer bli betydligt högre tryck nästa år när det är Europride i Göteborg.

– Det hade naturligtv­is varit kul om det var ännu fler, men nästa år tror vi att det kommer att explodera. Då hoppas vi på kö utanför på gatan, säger hon. FÖR CEREMONIMÄ­STARE Peter Apelgren blev vigslarna mer rörande än vad han hade föreställt sig på förhand.

– Och jag tror att de kommer ihåg det här mer än om de hade åkt till en kyrka där någon ska kasta risgryn på dig, du står och svettas och så är det någon sur faster. Det blir lätt väldigt mycket för alla andra, säger han.

ceremonimä­stare

 ?? Bilder: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? DROP IN. Ingrid Nilsson och Erik Kallin var ett av tre par som vigdes under West Pride i går.
Bilder: BJÖRN LARSSON ROSVALL DROP IN. Ingrid Nilsson och Erik Kallin var ett av tre par som vigdes under West Pride i går.
 ??  ?? CEREMONIMÄ­STARE. Peter Apelgren underhöll de gäster som lyckats ta sig till bröllopet trots att inbjudning­arna gick ut så sent som kvällen innan.
CEREMONIMÄ­STARE. Peter Apelgren underhöll de gäster som lyckats ta sig till bröllopet trots att inbjudning­arna gick ut så sent som kvällen innan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden