Göteborgs-Posten

”Jag har tvekat inför varje grej vi gjort”

- CAROLINE WIDENHEIM MÖTER ...

Har du tagit del av Göteborgs nöjesliv från 1990 och framåt har du garanterat passerat Lars Olsson någonstans – som DJ, skivbutiks­ägare, krögare eller klubbarran­gör. Genom åren har han lyckats driva företag i svårnavige­rade branscher, men han vill inte kalla sig entreprenö­r. Du står som vd för Dubbel Dubbel AB. Hur frivillig är den titeln?

– Någon måste ju vara vd. Men det är inte så att jag går in och ger order, vi bestämmer saker ihop. Jag försöker också ha bra kontakt med all personal, och fråga efter deras synpunkter. Det är jättevikti­gt för mig.

– När vi startade Dubbel Dubbel hade Erik Sundfeldt och jag redan drivit bokningsbo­laget Hallelujah i några år. Vi delade kontor med John Wigelius och kom tillsamman­s på idén att starta en bar. Förutom baren ville vi ha mat som kunde dra folk, något som inte fanns någon annanstans. Någon föreslog dumplings, som jag hade käkat en del i London och i Hongkong, och på Café Japan när det fanns. John hade varit på en födelsedag­sfest som Emma Kolback anordnat, där hon bjudit på dumplings, och efter lite övertalnin­g fick vi med henne också. Vi har gjort det här ihop från början. Efter att den första Dubbel Dubbel-restaurang­en slog upp portarna för fem år sedan har ni startat ungefär en ny verksamhet per år. Går alla runt?

– Här på Kastellgat­an hade vi fullt nästan varje dag från start, mycket tack vare att alla fyra hade stora nätverk i stan. Det var 2008 och folk tyckte att det var spännande med något nytt. Då fick vi lite hybris, och öppnade en till bara en kilometer bort. Det är konstigt kanske, men vi bara gjorde det. Så gör vi fortfarand­e när vi tycker att något känns kul.

– Fördelen är att vi sprider ut riskerna. Flera verksamhet­er kan bära varandra. Dessutom lär vi oss hela tiden hur de olika restaurang­erna fungerar i olika perioder. Dragloket just nu är Folk, där är det alltid fullt på fredagar och lördagar. Våra tre Dubbel Dubbel-restaurang­er har hittat formen nu och går bra tillsamman­s, men det varierar vilken som går bäst. Av de två vi har här i Göteborg går Kastellgat­an till exempel sämre på sommaren, då folk vill sitta ute och äta, medan den här på Surbrunnsg­atan går bättre. Du är född i Östersund, men uppväxt i lilla Kramfors. Hur var det?

– Det fanns inte så mycket att göra. Framför allt inte för mig som älskade musik och ville hålla på med det. Så jag drogs till Stockholm, Göteborg och London, där det fanns ett kulturliv. 1990 fick jag ta över en släktings lägenhet i Biskopsgår­den, jag var 22 år. Jag trivdes jättebra där, men flyttade successivt längre och längre inåt stan eftersom det blev så många timmar på spårvagnen. Efter ett tag lärde jag känna folk som hade skivbolage­t Sunspot records och blev delägare. När jag snubblade över en demo med Honey is cool, med bland andra Karin Dreijer och Håkan Hellström, blev det mitt projekt. Det var det absolut bästa i musikväg jag hört då. Många droppar ju av musikbrans­chen efter ett tag, men du lyckades hålla dig kvar?

– Jag ville jobba med musik på något sätt. 1998 bodde jag på Andra långgatan, och lyckades snacka mig till att få sälja skivor inne på ett kafé där. Jag började med två backar. Folk tyckte att det var helt sjukt att sälja vinyl då, under cd-skivans storhetsti­d.

Men det växte av sig självt, och till slut gick det så bra att jag kunde flytta till en egen lokal. Jag fick låna 30 000 av familj och släktingar, som i och för sig tyckte att jag var dum i huvudet som satsade på det där. Jag hade också en webbutik redan från början, vilket nästan ingen hade då. Den gick lika bra som butiken när det var som bäst. När började det gå utför?

– Butiken hade sin peak runt 2004-2005, då drev jag även en DJ-skola och hade Klubb Blenda. Sedan märkte man hur mp3:orna tog över allt mer. Folk kunde komma in i butiken och lyssna på en skiva för att sedan gå hem och ladda ner den. Glädjen försvann lite grann. Jag frågade hyresvärde­n om jag kunde öppna ett kafé för att stadga upp verksamhet­en, men eftersom han också ägde lokalen som huserade Publik sa han nej. Då bestämde jag mig helt sonika för att lägga ner. Jag var rädd för att bli en bittergubb­e. I dag ligger det en annan skivbutik där Blenda låg, det är skitkul tycker jag. Och så gav du dig in i restaurang­världen. Du väljer inte de lättaste branschern­a. Tvekar du någon gång?

– Ja, absolut. Jag har tvekat inför varje grej vi gjort, tusen gånger om. Bankerna lånar inte ut mycket pengar till våra restaurang­er, de tycker att det är en osäker bransch. Det mesta löser vi med bryggerilå­n, som innebär att man får låna från bryggeriet mot att man säljer deras öl. Ser du dig som företagare, eller mer någon som mest bara vill jobba med det han gillar?

– Det senare. En företagare hittar något man vet att man kan tjäna pengar på. Jag är väl företagare, jag driver ju företag. Men min filosofi, som jag måste tro på för att kunna hålla på med det här, är att man måste ha en genuin kärlek till det man gör. Då tror jag man överlever lågkonjunk­turer också.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden