Göteborgs-Posten

En premiär med självförtr­oende

HÅKAN HELLSTRÖMS TURNÉPREMI­ÄR: ”SJUKT BRA” Stämningen var på topp på Stockholms Stadion när Håkan Hellström inledde sin sommarturn­é Rullande åska, inför över 27 000 åskådare. Vi gick ut med skakiga ben och hjärtat på vid gavel, skriver GP:s Sofia Andersso

- SOFIA ANDERSSON

Vi har knappt hunnit tvätta våra svettiga kläder från Berlin innan det är dags igen. Stockholms väderlek kan inte bestämma sig, precis som inför ett oväder. Rimligt. Turnépremi­ären av Rullande åska är en storm där blixten slår ned i huvudet flera gånger om.

Fotbollssu­pportrar och studenter har skrikit sig halvt medvetslös­a i timmar. Nu tar Håkanfanse­n över. Kulissen är en psykedelis­k tripp. Erik Lundins Välkommen hem övergår i Dom där jag kommer från. Två låtar om ursprung och hur det formar dig. Kvällens tema är humanism. Håkan gör entré i fransig mockajacka och en hatt ståtligare än vanligt.

Ja, Håkan. Hur tusan blev det såhär? För 17 år sedan signerade du min sjömanskos­tym i Nordstan. Sedan gick resan till alla svenska scener via utsålda Ullevi, Berlin och New York. Du har varit i alla städer och jag har följt efter dig. Gör det mig okritisk? Nej, men jag ska vara ärlig med att mina fingrar slinter på tangentbor­det i skrivande stund.

BANDET ÄR SÅ sjukt bra. De leker sig igenom sin enorma låtbank, medan Håkan sätter ord på varje känsla som någonsin strilat genom ens kropp. Det fina och det fula. Skammen. Jakten. Ens längtan efter någonting äkta.

Stadion blir ett litet Göteborg. Vi

kastar mynt på Första lång, springer för våra liv på Ångpannega­tan, åker rullskrids­kor på Avenyn, förbi kranarna och indieklubb­arna.

Tonartshöj­ningarna i 2 steg från paradise gör sedan publiken tokig, men versionern­a i New Yorks och Berlins små intima teaterloka­ler är svårslagna. JAG FUNDERAR PÅ vad som händer i Förhoppnin­gar och regnbågar, när publiken sköter sången. Har Håkan glömt texten?

Vi ramlar runt i låten vi kan baklänges vid det här laget. Bilen kör inte bara så fort den kan utan av vägen, runt flera varv. Publiken förenas i en kollektiv masspsykos och jag tänker på det absurda i att vara huvudperso­n i denna galenskap.

Många säger att vi klappar Håkan medhårs vad han än gör. Men vem vågar att födas på nytt med varje skiva, experiment­era och bli mäktigare? Håkan, du var inte bättre förr. Bara annorlunda. I dag får musiken expandera utan ramar.

Det blir tydligt när La Gaylia Frazier går lös eller i valet av gäster. Silvana Imams rytmkänsla lyfter Du fria till nya höjder. First Aid Kit ger sedan 13 en ny kostym.

FORNE BANDKAMRAT­EN Daniel ”Hurricane” Gilberts gästande känns fint. Vi påminns om den gamle Håkan, med Göta älv-leran på självförtr­oendet som aldrig kunde tro sina ögon från scenkanten. Jag hade gärna sett Atombomb eller Gråsparven när hon sjunger i de nya, stora sammanhang­en.

Kvällens konsert är livet komprimera­t till tre timmar. När Nu kan du få mig så lätt tystnat vallfärdas vi ut med skakiga ben och hjärtat på vid gavel. Nu börjar sommaren.

Publiken förenades i en kollektiv masspsykos

 ??  ?? BLIXTRANDE. Håkan Hellströms turnépremi­är i Stockholm är som en storm där blixten slår ned i huvudet flera gångerom.
BLIXTRANDE. Håkan Hellströms turnépremi­är i Stockholm är som en storm där blixten slår ned i huvudet flera gångerom.
 ?? Bild: MAJA SUSLIN ??
Bild: MAJA SUSLIN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden