Göteborgs-Posten

Kass Cruise i genomusel mumiefilm

- MATS JOHNSON

Tydligen räcker det inte med Boris Karloff-skräckfilm­sklassiker­n Mumien vaknar (1932) och Brendan Fraser-filmäventy­ren Mumien (1999), Mumien – återkomste­n (2001) och Mumien: Drakkejsar­ens grav (2008) för här har vi The mummy, vilket i svensk översättni­ng blir mumien och inte mamman, med Tom Cruise i den manliga huvudrolle­n.

Detta är en så kallad högsäkerhe­tsfilm. Det betyder på filmbolags­språk att man väntar in i det sista med att visa filmen för presssen. Tanken är att recensione­r/ omdömen skall hamna så sent som möjligt på nätet. EFTER ATT HA sett filmen fredag morgon har jag full förståelse för den filmbolags­linjen. Efter en extremt omständlig prolog och lite action i Indiana Jones-stil (halvokej, men verkligen inte mer) blir The mummy en mumifierad kalkon, alternativ­t en kalkonfilm från helvetet. I och för sig hade jag inte förväntat mig ett mästerverk, men att en film med Cruise (filmerna Rain Man, Magnolia, Eyes wide shut och Collateral känns väldigt avlägsna) kan vara så här kopiöst usel var ändå en smula förvånande.

Absolut allt är dåligt i The mummy: Agerandet, dialogen, manuset, datoranime­ringen, 3D-effekterna.

Agerandet är ett kapitel för sig. Cruise, som inte har kvar så mycket av sin ungdomliga charm (han är 55 bast), är helt kass. Russell Crowe, som spelar doktor Jekyll och Mr Hyde (och hamnat i fel film?), är helt kass. Annabelle Wallis, som spelar en brittisk arkeolog med en hemlig agenda (kanske), kan mycket väl vara den sämsta skådespele­rskan genom alla tider, om man räknar bort några av de allra värsta reklamfilm­erna för tandkräm. JO, DET FINNS lite handling. Det börjar med korsriddar­na på 1100-talet. Sedan ett hopp några sekel tillbaka i tiden. Den hänsynslös­a och ondskefull­a egyptiska prinsessan Ahmanet (Sofia Boutella), som blev levande begravd för 5 000 år sedan, vaknar plötsligt till liv, och hon är inte glad. Några zombies tittar förbi. Ahmanet har siktet inställt på yrkessolda­ten och skattjägar­en Nick Morton (Cruise). Det kan möjligen bero på att Morton har ständiga flashbacks. Inte av vad som hände i förra veckan utan för väldigt länge sedan. I Egypten.

Av filmen i övrigt minns jag inte så värst mycket mer, men har kollat upp att budgeten ligger på 125 miljoner dollar. 125 miljoner dollar down the toilet. The mummy kommer att floppa totalt. Detta är en katastrof.

Tom Cruise är helt kass. Russell Crowe, som spelar doktor Jekyll och Mr Hyde (och hamnat i fel film?), är helt kass.

 ??  ?? URDÅLIG. Tom Cruise gör en genomusel insats i The Mummy.
URDÅLIG. Tom Cruise gör en genomusel insats i The Mummy.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden