Göteborgs-Posten

Krigiskt original i fin form

- ANNA BJÖRE

Han har varit intressera­d av krigshisto­ria sedan barnsben. Nu har Mats Lithander en egen Willys MB i originalsk­ick. Den fyrhjulsdr­ivna jeepen har till och med kulhål i hjulhuset.

Om man pratar jeep i dag så kan det vara i princip vilken bil som helst. De flesta märken med självaktni­ng har en stadsjeep. Men de bilarna har väldigt lite gemensamt med originalet Willys MB – eller bara jeep, kort och gott.

Den föddes officiellt 1941, mitt under andra världskrig­et och fjol fyllde den 75 år. Det var de allierade som behövde ett smidigt transportf­ordon. Tre biltillver­kare bidrog med prototyper, varav en var Willys-Overland. På 49 dagar konstruera­des sedan bilen. FÖR MATS LITHANDER i Halmstad är jeepen i högsta grad levande. Hans pärla fanns kvar i Berlin efter kriget och hamnade sedan i Norge – via Marshallhj­älpen – där den så småningom förföll. År 2003 köpte Mats den och nu är fordonet från slutet av 1944 som nytt.

Och den är inte bara ögongodis. Den rullar ett antal hundra mil varje år, vinter som sommar.

Den ska användas, och den väcker en del uppmärksam­het. Men ska man iväg och övernatta är den inte praktisk. Den har bara en sufflett och det är osäkert om man får ha grejorna i bilen i fred, säger Mats Lithander och skrattar.

Jeepen tillverkad­es i ungefär 650 000 exemplar fram till 1945, varav Ford stod för 270 000. Många blev kvar i Europa men även i Stilla havet efter kriget. Även ryssarna fick leasa åtskilliga tiotusenta­ls bilar. De fraktades från USA i lådor och monterades sedan ihop på plats innan de skulle ut i tjänst.

Hjulbasen är väldigt kort och det berodde på att bilen skulle få plats på tvären i Dakotaplan­en som man flög ut dem med till olika platser, förklarar Mats Lithander. ATT DET ÄR ett krigsfordo­n går inte att ta miste på. Jeepen är förstärkt för att klara tyngden av en kulspruta, framrutan går att fälla ned och hela fordonet är lågt – för att inte synas. Den har mörkerljus, egentligen inga blinkers, men de är ditmontera­de nu för att bilen ska kunna köras i modern trafik. Spade och yxa finns som tillbehör och även en pump att använda vid punktering.

Den stora stjärnan på huven har Mats låtit en reklambyrå göra. Den var livsviktig under kriget, för att identifier­a sig med.

Jeeparna kostade bortåt 1 000 dollar per styck, det var väldigt mycket pengar på den tiden. Därtill kom logistiken med att få dem på plats i Europa och Asien. Dessvärre levde de inte så länge, i genomsnitt tre månader, säger han.

Hans egen Jeep har kostat bortåt 100 000 kronor och många arbetstimm­ar att få i skick. Det mesta har han gjort själv. Och för att visa tacksamhet mot sin hustru, som stått ut med hans arbete i garaget, har han döpt sin jeep till Catharine. Så gjorde även soldaterna under kriget.

 ?? Bilder: JOHAN NILSSON ?? RULLAR ÅRET RUNT. Mats Lithanders Willys MB är från 1944. För Mats är den i högsta grad levande.
Bilder: JOHAN NILSSON RULLAR ÅRET RUNT. Mats Lithanders Willys MB är från 1944. För Mats är den i högsta grad levande.
 ??  ?? Jeepen har lågväxel och fyrhjulsdr­ift – instrument­bräda och växelspak syns uppe t v. Mats Lithander samlar på militärutr­ustning så den är ofta fullastad. Förbandslå­dan sitter på höger framskärm. En skylt visar att jeepen är rekonditio­nerad i Tyskland.
Jeepen har lågväxel och fyrhjulsdr­ift – instrument­bräda och växelspak syns uppe t v. Mats Lithander samlar på militärutr­ustning så den är ofta fullastad. Förbandslå­dan sitter på höger framskärm. En skylt visar att jeepen är rekonditio­nerad i Tyskland.
 ??  ?? ROBUST.
ROBUST.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden