Göteborgs-Posten

Bränslecel­lsbil med turbo

-

Det här är miljöbilen som tankas med H2 och där det bara kommer H2O ur avgasröret. Alltså vätgas in och vatten ut. Men du måste till andra sidan Öresund för att köra nya Honda Clarity. Sverige satsar för dåligt på H2.

Honda Clarity Fuel Cell är elbilen som du laddar fullt på bara tre minuter – utan sladd. Den har nämligen ett eget elverk under motorhuven. Verket består av 358 bränslecel­ler som ”matas” med vätgas. Det som blir kvar är lite vatten.

Genialt? Ja, men inte helt enkelt. Tekniken är än så länge dyr och utbyggnade­n av infrastruk­turen, alltså distributi­on och tankställe­n, går trögt. Särskilt i Sverige. I Norden ligger Danmark och Norge långt före. DET ÄR DÄRFÖR jag hämtar ut ”min” nya Honda Clarity i Köpenhamn. Fulltankad med 141 liter vätgas, som i komprimera­d form inte väger mer än fem kilo och ger en räckvidd på 65 mil.

Jag provkörde prototypen till Hondas bränslecel­lbil redan för tio år sedan på Gotland. Där träffade jag också projektets chef Sachito Fujimoto som spådde att bilen skulle finnas ”i en butik nära dig” om tio år, alltså 2017.

Riktigt så blev det ju inte. Tsunamin 2011 kom emellan och skakade om den japanska marknaden.

Även om bilen jag nu kör är andra generation­en av Clarity så är det fortfarand­e en extremt ovanlig bil. De flesta rullar hemma i Japan och på den amerikansk­a västkusten. I Europa handlar det fortfarand­e om ett fåtal dedikerade bilar som fram till 2022 ingår i ett demonstrat­ionsprojek­t kallat Hyfive.

För att Sverige ska få vara med måste vi bygga 20–25 vätgasmack­ar, enligt Hondas tyske chefsingen­jör Thomas Brachmann. I dag finns bara fyra. DEN STORA SKILLNADEN mellan dagens och fjolårets modell är att den så kallade stacken, där bränslecel­lerna sitter, har flyttats från kardantunn­eln och in under motorhuven. Samtidigt som den har gjorts betydligt mindre. Det har gett ett större kupéutrymm­e, så nu har bilen plats för fem åkande mot tidigare bara fyra.

Men bagageutry­mmet är inte mycket att hurra för. 334 liter motsvarar väl på sin höjd tre golfbagar. Det är den stora gastanken mellan baksätet och bagagerumm­et som effektivt begränsar lastutrymm­et. Ytterligar­e en tank ligger under bakre sittdynan.

Årets version av Clarity har försetts med högeffekti­va isolerings­material och speciellt bullerdämp­ande fönstergla­s som gör bilen extremt tyst. Och visst är en av poängerna med att färdas i en elbil, att det ska ske närmast Endast vattenånga i avgaserna. Tyst, komfortabe­l och mycket lättkörd Går än så länge inte att köpa. Oändligt långt mellan tankställe­na men de blir långsamt fler. ljudlöst. Nu är det i princip bara däcktillve­rkarna som har lite jobb kvar att göra.

Att köra Hondas nya bränslecel­lbil är lika enkelt som att köra en vanlig bil. Rentav enklare eftersom den saknar växellåda. Bara en knapp för att åka framåt och en knapp för att åka bakåt. Komforten är hög och kvalitetsk­änslan betydligt bättre än hos föregångar­en. BILEN BJUDER INTE HONDA CLARITY FUEL CELL Motor Växlar Tjänstevik­t Maxlast Max släpvagnsv­ikt Längd/bredd/höjd EKONOMI Pris Skatt Garantier SÄKERHET 3-punktsbält­e alla platser Krockkudda­r Aktiva nackskydd Antisladd MILJÖ Bränsleför­brukning CO2-utsläpp KOMFORT Ställbar ratt Bagageutry­mme Luftkondit­ionering Styrservo PRESTANDA Toppfart Effekt Elektrisk synkron, 358 bränslecel­ler 176 hk vid 4 501–9 028 varv/min Vridmoment Accelerati­on Fram/back. Framhjulsd­riven 300 Nm vid 0–3 500 varv/min 0–100 km/t på 9,0 sekunder 3 KONKURRENT­ER TOYOTA MIRAI FCV Ej prissatt (kan bara leasas). 154 hk. CO2 0 g/km. Introducer­ades 2015 i Japan och i Kalifornie­n, USA. Nyligen lanserad i Sverige. Stor som en Toyota Prius. Räckvidd cirka 40 mil. HYUNDAI IX35 FCEV 629 000 kr. 136 hk. CO2 0 g/km. Av EU officiellt utsedd till testbil för utvärderin­g av vätgas som drivmedel. I Sverige rullar några få. Finns en prislapp men det är tänkt att bilen ska leasas. Räckvidd cirka 50 mil. KIA MOHAVE FCEV 1 814 kg uppgift saknas uppgift saknas 492/188/148 * Ej fastställt Ej fastställt Uppgift saknas **** Ja 6 Fram Ja ***** 2,17 l/mil 0 g/km **** Höjd/längd 334 liter ACC Elektromek­anisk *** 165 km/t 50 000 US dollar (ungefär 435 000 kronor). 154 hk. CO2 0 g/km. Bränslecel­lteknik av samma typ som i Hyundai ix35 FCEV. Säljs ännu inte i Sverige. Superkonde­nsator kan ge en kortvarig effektökni­ng vid accelerati­on. Räckvidd cirka 50 mil.

 ?? Bilder: RALF GILDENLÖW ?? Honda Clarity, marknadens kanske miljövänli­gaste bil, kommer inte till Sverige. Det finns alldeles för få tankställe­n för vätgas. Bättre ställt är det i Danmark, men även där blir bilen sällsynt.
Bilder: RALF GILDENLÖW Honda Clarity, marknadens kanske miljövänli­gaste bil, kommer inte till Sverige. Det finns alldeles för få tankställe­n för vätgas. Bättre ställt är det i Danmark, men även där blir bilen sällsynt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden