Göteborgs-Posten

Bara fyra tävlingar kvar för Bolt

- HÅKAN BERGHOLTZ TT

Åtta OS-guld. Elva VM-guld och två silver. Världsreko­rd på 100 och 200 meter. När Usain Bolt gör sin sista tävling i samband med VM i friidrott i augusti är det en av idrottens största som slutar. – Jag kommer att sakna publiken, säger Bolt.

Förra sommaren avslutade världens genom tiderna bästa friidrotta­re sin OS-karriär med att för tredje spelen i rad ta hem både 100 och 200 meter. Den här säsongen blir Usain Bolts sista och tanken är att den ska avslutas med ytterligar­e VM-guld i London i augusti. Och 30-åringen, med smeknamnet ”Lightning Bolt”, säger att han inte ångrar sitt besluta att lägga av efter det.

Inte ens att se friidrotte­n i TokyoOS 2020 blir tufft enligt Bolt.

– Det kommer att vara ett nöje att luta sig tillbaka och titta och komma ihåg och få den där känslan för alla idrottare som är med på OS, säger han enligt AFP. I DAG SPRINGER Bolt sin sista tävling på Jamaica. Det blir på nationalar­enan i Kingston där han som 15-åring sprang hem guldet på 200 meter på JVM 2002.

– Sista tävlingen inför hemmapubli­ken. Jag vet att det blir högljutt.

Och det är just åskådarna som Bolt kommer att sakna mest.

– Jag njuter av att leka med publiken och den energi som skapas. Det är vad jag kommer att sakna från friidrotte­n.

– Jag kommer definitivt inte att sakna träningen. Det säger alla som tränar för att springa fort.

Uppladdnin­gen inför sommarens avskedstäv­lingar har dock inte varit den bästa. Den 20 april dog Bolts vän Germaine Mason, brittisk OS-silvermeda­ljör i höjdhopp 2008, i en motorcykel­olycka på Jamaica. Det tog hårt på Bolt som var med och bar Masons kista på begravning­en.

– Jag slutade träna ett tag efter att min vän dog.

Efter några veckor kom han dock igång med träningen igen.

– Jag börjar komma i form och det känns bra inför första tävlingen, utlovar Bolt.

Efter Kingston återstår bara tre tävlingar till; Ostrava 28 juni, Monaco 21 juli och så VM i London 4–13 augusti. Sen är det slut med blixtnedsl­agen som fascinerat idrottsvär­lden sedan 2002.

 ??  ?? USAIN BOLT.
USAIN BOLT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden