Göteborgs-Posten

Ahlquist satsar vidare mot nya medaljer

- ROBIN SALOMONSSO­N

TVEKSAM. PARASPORT Efter en bronsmedal­j i Paralympic­s i Rio för åtta månader sedan var Anna-Carin Ahlquist osäker på om hon skulle orka satsa vidare på bordtennis­en. Men i veckan kom så beskedet: satsningen fortsätter. – Det kändes otroligt skönt efter att ha tagit beslutet, säger hon.

Paralympic­s i London 2012 var en lyckad historia för bordtennis­spelaren Anna-Carin Ahlquist.

Hon vann guld i singel och silver i lag tillsamman­s med Ingela Lundbäck och inför Paralympic­s i Rio förra året var förväntnin­garna höga. TROTS ATT ANNA-CARIN vann bronsmatch­en efter att ha blivit utslagen i semifinale­n mot kinesiskan Juan Xue var det med besvikelse som bronsmedal­jören reste hem till Sverige.

– Jag var där för att vinna och det är klart att jag både var och fortfarand­e är otroligt besviken över resultatet. Det har varit en väldigt tuff tid både för mig och för de som står mig nära som har sett hur dåligt jag har mått. Jag förlorade en singel på hela mästerskap­et och det räcker till ett brons, säger hon.

Beslutet om en fortsatt elitsatsni­ng har dröjt och det var det var långt från självklart att Anna-Carin skulle ladda om mot EM i Slovenien i höst och VM nästa år.

– För att göra en sådan satsning måste jag gå igenom allt under fyra års tid. Vad jag har gjort, vad jag kan utveckla och vad jag inte kan utveckla. För min del är det så viktigt att allt ska stämma för att jag ska fatta rätt beslut. När jag gör något går jag all in och då kan jag inte lämna något åt slumpen. Nu tog det otroligt lång tid att komma fram till ett beslut men det var också nödvändigt. Hur känns det då att ha kommit fram till ett beslut?

– Det känns väldigt bra. Om man ska göra en satsning så vill jag inte göra mindre än det som jag har gjort tidigare och det kräver otroligt mycket av mig och min omgivning. Det är många som ska vara med på banan om man ska kunna göra en sådan satsning. Men det kändes otroligt skönt efter att ha tagit beslutet och jag tror att det var rätt beslut att fatta. Du har också bytt spelstil. Varför?

– Jag behövde någon form av motivation och jag har haft lite tankar på att göra den här förändring­en. Men det blir en ganska stor förändring och jag visste inte om jag skulle klara av den. Jag har spelat med ett material som, om man kan hantera det, gör mig ganska förutsägba­r. Jag vill göra mer själv och bestämma fart och placering och inte vara så sårbar som jag kan bli mot en motspelare som kan hantera mitt material, säger Ahlquist. TROTS GULDMEDALJ­ER I både Paralympic­s och i EM har det som bäst blivit ett silver i VM-sammanhang. Även om Anna-Carin satsar mot både EM och VM är det framförall­t VM nästa år som lockar lite extra. Målet är återigen att vinna.

– Målet är guld. Sedan har jag gjort en del stora förändring­ar som jag kommer få utvärdera på löpande band men målsättnin­gen är absolut ett guld, som jag saknar i uppsättnin­gen hemma. Det är en av sakerna som har lockat mig naturligtv­is, att jag nog gärna ville göra ett försök till i ett VM och se vad det kan räcka till.

 ?? Bild: JOHANNA LUNDBERG ?? Att fortsätta satsa på bordtennis­en var långt ifrån självklart för Anna-Carin Ahlquist.
Bild: JOHANNA LUNDBERG Att fortsätta satsa på bordtennis­en var långt ifrån självklart för Anna-Carin Ahlquist.
 ?? Bild: JOHANNA LUNDBERG ?? GULD I SIKTE. Ett VM-guld saknas ännu i medaljsaml­ingen för Ahlquist. Det kan åtgärdas redan nästa år.
Bild: JOHANNA LUNDBERG GULD I SIKTE. Ett VM-guld saknas ännu i medaljsaml­ingen för Ahlquist. Det kan åtgärdas redan nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden