Göteborgs-Posten

Hon hoppas på en ny 94-sommar

-

FOTBOLL: EM Lisa EK hoppas bli frälsaren som ska locka en ny publik till sommarens EM-fotboll. – Tänk om vi kunde får en ”94-känsla”, vad häftigt det skulle bli, säger hon.

Under fredagen blev det känt att den förra GFC-spelaren blir ny fotbollexp­ert i SVT.

Första stora uppgiften blir att följa det svenska damlandsla­get i fotboll under EM i Nederlände­rna.

– När jag först fick frågan tänkte jag; shit vad läskigt – klarar jag verkligen av det? Men kort efter slog det mig att det är just när man får de tankarna som det är ett tecken på att man ska tacka ja. Då är det antagligen den utmaning som man behöver, säger Lisa Ek. Vad vill du tillföra?

– Hela mitt liv har handlat om fotboll. För mig är fotboll känslor och engagemang och kan jag lyckas förmedla det till tittarna och kanske till med få fler intressera­de och engagerade så blir jag glad, säger hon. LISA EK TIPPAR att Sverige tar guld och hoppas att vägen dit ska gå via en riktig 94-sommar. 1994 var just året då Sveriges fotbollshe­rrar tog VM-brons i USA och då hela folket engagerade sig framför tv:n under sagolika sommarkväl­lar.

– Jag tror att vi kan nå dit, det här landslaget har kapacitete­n. Flera av spelarna har hunnit bli folkkära och går det bra på plan kommer den kärleken och det engagemang­et att växa. Då kan det bli hur stort som helst. Fotbollen har fantastisk förmåga att ena, säger hon.

Lisa Eks huvuduppgi­ft blir att punktmarke­ra det svenska laget.

– Jag kommer att iaktta och jag kommer att tycka till. Ärligt. Brutalt ärligt om det behövs. LISA EK AVSLUTADE den egna spelarkarr­iären förra året och hittills har den offentliga orsaken varit ett krånglande knä. Men det är inte hela sanningen.

– Jag hade bestämt redan innan knäproblem­atiken drog igång på allvar. I mitt inre visste jag att motivation­en för att leva fotboll dygnet runt började tryta, jag längtade efter ett mer ”vanligt” liv. Under slutet i min italienska klubb var jag dessutom mer ett rehabproff­s än fotbollspr­offs, säger Lisa Ek.

Uppdraget som proffstyck­are ser hon som ett sätt att äta kakan – och få ha den kvar.

– Jag får hålla på med fotboll som jag älskar, jag får känna adrenaline­t rinna till – men efter alla år slipper jag vardagslun­ken med försäsongs­träning och slit, säger hon med ett skratt och fortsätter:

– Det jag menar är att jag har andats fotboll i alla år, jag har skött mig, följt experterna­s alla möjliga och omöjliga råd som 8,25 timmars sömn och mat var tredje timme… Nu har jag fått känna på friheten – och släpper den inte. Nu kan jag kolla på en tv-serie hela natten om jag känner för det eller hoppa över frukosten och satsa på en rejäl lunch i stället… Det är också en frihet, säger den nya expertkomm­entatorn.

 ?? Bild: CARL SANDIN ?? Ålder: 34. Bor: I Florens, Italien. Klubbar som spelare: FK Bromma (moderklubb), Vasalund (1996-1998), AIK (1999-2002), Hammarby (2003-2004), Göteborg FC (2005-2012), Rosengård (2012-2014), Göteborg FC (2014-2015) Fiorentina (2015-2016). Har tränat: Lag C i Göteborg, ett lag för ensamkomma­nde flyktingba­rn. Tränar nu: Ett liknande lag i Florens. Landskampe­r: 10 U21 och 4 F19. Aktuell: Som expertkomm­entator i SVT under EM i fotboll för damer som avgörs i Nederlände­rna och som spelas från den 16 juli till den sjätte augusti. NY TV-EXPERT. Under sommaren tycker Lisa Ek till om det svenska damlandsla­get i EM.
Bild: CARL SANDIN Ålder: 34. Bor: I Florens, Italien. Klubbar som spelare: FK Bromma (moderklubb), Vasalund (1996-1998), AIK (1999-2002), Hammarby (2003-2004), Göteborg FC (2005-2012), Rosengård (2012-2014), Göteborg FC (2014-2015) Fiorentina (2015-2016). Har tränat: Lag C i Göteborg, ett lag för ensamkomma­nde flyktingba­rn. Tränar nu: Ett liknande lag i Florens. Landskampe­r: 10 U21 och 4 F19. Aktuell: Som expertkomm­entator i SVT under EM i fotboll för damer som avgörs i Nederlände­rna och som spelas från den 16 juli till den sjätte augusti. NY TV-EXPERT. Under sommaren tycker Lisa Ek till om det svenska damlandsla­get i EM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden