Göteborgs-Posten

Kungsbacka är redo för längsta resan

- ERIC HILMERSSON

FOTBOLL: ELITETTAN Kungsbacka DFF möter i dag Europas nordligast­e dam-elitlag – Assi IF från Risögrund utanför Kalix. Det innebär en resa på 1 355 kilometer. – Man blir lite seg i huvudet när man reser så långt samma dag som matchen spelas, säger lagkaptene­n Josefine Rydbrink.

Den ekonomiska verklighet­en är tuff för de flesta damlag i Fotbollssv­erige. Och i Elitettan, som är serien under Damallsven­skan, är kanske förutsättn­ingarna som allra svårast. För resorna är långa – väldigt långa – och inkomstern­a är små.

I dag reser alltså Kungsbacka DFF till Risögrund, en tripp på nätta 1 355 kilometer.

– Visst är det fantastisk­t? Om man vänt på kartan så hade vi fått möta Austria Wien, konstatera­r tränaren Stephan Engström. OCH DET HAR han helt rätt i, den österrikis­ka huvudstade­n ligger med ett par kilometers marginal lika långt bort från Kungsbacka som Risögrund gör. Laget kommer att flyga till Luleå och därefter åka de 15 sista milen med buss. Sedan är det bara att byta om och gå ut till match, samma dag.

– Det är klart att det inte är optimalt. Men med tanke på att vi inte får en krona från kommunen så är det ganska otroligt att föreningen har ordnat så vi kan flyga till de här matcherna, säger Engström.

Och hans lag börjar bli vant, förra helgen åkte man till Östersund – en resa som tog ännu längre tid eftersom ett flyg ställdes in.

– Ska man se det positivt så är det en utmaning och det är kul att få se norra Sverige. Men man blir lite seg i huvudet när man reser så långt samma dag som matchen spelas, säger Josefine Rydbrink.

Assi IF är nykomlinga­r som gjort succé i år och ligger på andra plats i tabellen. Kungsbacka ligger femma med fem segrar på åtta matcher.

– De är ju obesegrade, så det här blir en av våra tuffaste matcher på säsongen, säger Rydbrink.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden