Göteborgs-Posten

Brigitte Törnkvist

-

Brigitte Törnkvist föddes i Tyskland i slutet av 20-talet och redan som femåring var fokusen på sport i skolan stor.

– Jag började tidigt med att spela teater, men samtidigt var det väldigt mycket sport. Det var viktigt att barn rörde på sig, mycket hjulande och gymnastisk­a rörelser.

När hon kom till Sverige fortsatte hon i samma spår. 1969 gick hon sin första svenska gymnastiku­tbildning och 1974 var hon igång med sina kurser. Men någon pension att tala om har hon inte. På hennes första gymnastikj­obb under 70-talet tjänade Brigitte 7,90 kr i timmen. I dag jobbar hon mer eller mindre ideellt.

– Detta är inget jobb för mig, det är en social sak. Jag tycker om att röra mig och det är trevligt att träffa människorn­a. HON HAR INGA planer att sluta. Tvärtom hoppas hon att kunna fortsätta länge. Och hon har mycket att leva upp till. – Jag har haft aktiva i kursen som varit över 100 år, min äldsta är nog 103 år nu, men hon kommer inte hit mer. In i det sista ville hon dock att jag skulle göra Qi-gong med henne. Och de har blivit allt färre de senaste åren. Många män har droppat av, de flesta på grund av sjukdom. Men i stället för att lägga ner har Brigitte Törnkvist anpassat programmet. – Programmet är helt utan pauser, både fristående, sittande och rörligt. Men nu när vi är lite äldre använder vi oss av stolar under träningen. Innan låg vi mycket på golvet, men det går inte mer.

 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ?? Född: 1928 Gör: Leder gymnastikl­ektioner för seniorer på Kapellplat­sen.
Bild: JONAS LINDSTEDT Född: 1928 Gör: Leder gymnastikl­ektioner för seniorer på Kapellplat­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden