Göteborgs-Posten

Hoppet tillbaka när Maja kom in i bilden

Tidvis kändes allt hopplöst. Men efter år av väntan kom det efterlängt­ade telefonsam­talet. I juni 2013, drygt fyra år efter att adoptionsp­rocessen startat, blev Karin Hallin mamma till lilla Maja.

- LINA NORMAN 031-62 40 00 namn@gp.se

Flickan bara grät och grät. Det var en sommardag 2013 i Pretoria, Sydafrika då Karin Hallin för första gången mötte sin dotter Maja – vars tilltalsna­mn då var Precious.

– Hon grät hela dagen tills hon somnade av utmattning i min famn, minns Karin.

Med ett leende lägger hon till:

– Men från andra dagen har det inte varit några problem. Vi är väldigt tajta – som det blir när man är två. Förutom att Maja är världens underbaras­te så är hon också världens enklaste. VI TRÄFFAS HEMMA hos Karin och Maja Hallin i deras lilla hus i Västra Frölunda. Snart femåriga Maja berättar att huset, som rymmer mängder av leksaker och utklädning­skläder – ”Maja älskar att spela teater” – tidigare var ett hönshus. Att ensam adoptera beslutade sig Karin för i april 2009.

– Det har alltid funnits i min tankevärld, ända sedan jag var liten.

Att adoptera innebär dock en del påfrestnin­gar och ofta en lång väntan.

– Man går inte igenom den här processen om man inte känner att man verkligen vill det här. Det är sällan man blir så granskad. Jag tänkte flera gånger ”Hur ska jag svara nu för att det ska bli rätt?”.

Karin lutar sig tillbaka och konstatera­r att det vid vissa tillfällen under resans gång känts tungt. När hon godkänts – och gått den obligatori­ska utbildning­en – fick hon beskedet att det nog kunde dröja innan en adoption skulle kunna genomföras.

– Det är färre barn som kommer nu. Det kändes jobbigt att höra. Jag blev jättedeppi­g och tänkte. Det här kommer aldrig att gå. Men i september 2011 ringde de och frågade om jag kunde tänka mig att skicka min ansökan till Sydafrika. Jag tackade ja, och sa även ja till att ta emot ett barn med speciella behov.

I JANUARI 2012 gick ansökan iväg och Karin meddelades att det förmodlige­n skulle gå fort trots allt, i och med att hon sagt ja till ett barn med speciella behov.

– När det gäller Sydafrika måste man infinna sig i landet inom två veckor från det att man fått sitt barnbesked. Så jag stod stand by.

Men det gick inte fort. I stället tog det ytterligar­e ett och ett halvt år.

– Jag kunde inte planera något. Jag mådde inte alls bra under sommaren, och på hösten gick jag in i väggen. Men jag fick bra hjälp från företagshä­lsovården – och den 18 juni 2013 ringde de från Adoptionsc­entrum. KARIN GÖR EN paus innan hon fortsätter:

– Jag bodde i en tvåa i Stockholm då och kände att det hade varit bra med ett rum till. Så dagen innan det där samtalet var jag på lägenhetsv­isning och ringde samtidigt min adoptionsh­andläggare för att fråga om de hört något. Men nej. När hon sedan hörde av sig dagen efter gick jag inte alls igång på det, jag hade ju nyss pratat med henne. Karin ler lite och lägger till: – ”Sitter du ner?”, frågade hon. Jag var totalt oförberedd när hon därefter sa ”I går hade vi inte hört något, men i dag blir du mamma”. När jag fick se bilder … det går inte att beskriva.

Karin försvinner iväg och kommer tillbaka med en fotoram. I den syns de två första bilderna hon fick se av Maja, samt försättsbl­adet till den rapport som skickades i och med barnbesked­et. ”Precious matched with Karin Hallin”. Karin ler lite när hon berättar om hur hon bläddrade fram och tillbaka i rapporten och tänkte att det måste saknas en sida, den med alla problem. Hon hade ju sagt ja till ett barn med speciella behov. Det enda Maja hade var en vanlig och korrigerba­r diagnos.

– Och dessutom var hon bara ett år, säger Karin. Ensamståen­de matchas ofta med äldre barn.

Men det skulle visa sig att personalen i Sydafrika, som sköter arbetet med att para ihop barn och adoptivför­äldrar, känt så starkt att Maja och Karin hörde ihop.

– När de berättade det, då grät jag. Och så har det verkligen känts hela tiden.

Tillsamman­s med sin pappa hämtade Karin hem Maja. Efter drygt fyra veckor i Sydafrika anlände de till Landvetter. Då hade Maja redan skypat med både mormor och moster.

– Det tror jag var jättebra, säger Karin med ett leende. När Maja träffade dem på flygplatse­n var det inga problem med att sitta i famnen. KARIN LER ÅTERIGEN när hon konstatera­r:

– Det har gått så bra med Maja. På barnhemmet hade de observerat att hon var väldigt inbunden och reserverad – hon visade inga känslor. Men det stod också skrivet i Majas papper ”Vi tror att hon kommer blomstra när hon får någon som fokuserar på henne”. Och det var precis det hon gjorde. Hon kan fortfarand­e vara reserverad i nya sammanhang, men annars är hon sprudlande och öppen. Att adoptera är ett fantastisk­t sätt att bli förälder på – även om det också är jobbigt och utmanande.

”Förutom att Maja är världens underbaras­te så är hon också världens enklaste” ”Att adoptera är ett fantastisk­t sätt att bli förälder på – även om det också är jobbigt”

 ??  ?? MOR OCH DOTTER. Karin Hallin var singel när hon bestämde sig för att adoptera. Nu är hon mamma till lilla Maja, som är född i Sydafrika.
MOR OCH DOTTER. Karin Hallin var singel när hon bestämde sig för att adoptera. Nu är hon mamma till lilla Maja, som är född i Sydafrika.
 ?? Bild: ANNA EDLUND ??
Bild: ANNA EDLUND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden