Göteborgs-Posten

Vänsterfot­ade Andersson är redo för EM

- EMMA LUKINS

FOTBOLL: INFÖR EM-SLUTSPELET Medan stjärnorna trängs centralt är kanterna lite mer anonyma i det svenska fotbollsla­ndslaget. Det senaste året ser Jonna Andersson ut att ha smugit till sig en startplats i sommarens EM. – Det är jättekul att få förtroende, men jag tar inte någonting för givet, säger vänsterbac­ken.

I damallsven­skan har 24-åriga Jonna Andersson varit etablerad i flera år. Men i landslagsa­mmanhang är hon fortfarand­e ganska ny. Debuten skedde mot Skottland i januari 2016, efter att hon blivit blixtinkal­lad till lägret på grund av skada på en annan spelare. Sedan dess har hon varit med på samtliga landslagss­amlingar, var bland annat med och tog silver på OS i Rio de Janeiro, och har på slutet fått mer och mer speltid. PIA SUNDHAGE UNDER 2017 HAR Linköpings­spelaren startat samtliga landskampe­r som vänsterbac­k, även om rubrikerna som oftast handlat om etablerade namn som Caroline Seger, Nilla Fischer och Hedvig Lindahl.

– Det är klart att jag fortfarand­e känner mig ny och har mycket att lära i den positionen. Sedan är det jätterolig­t att jag får förtroende och jag försöker ta åt mig så mycket som möjligt och ta chansen. Jag krigar på varje träning för att försöka behålla platsen på planen men också i truppen, säger Andersson.

– Nu har jag varit med på ganska många läger. Jag känner mig tryggare och att jag kan vara mer delaktig i diskussion­er. Där har jag ett stort eget ansvar att försöka bidra, men också att fråga och försöka göra så att folk ska förstå mig på planen.

Förbundska­ptenen Pia Sundhage är tydlig med att Jonna Andersson är ett av förstavale­n i backlinjen, till vänster om givna mittbacksd­uon Linda Sembrant och Nilla Fischer.

– Jag är glad över att vi har en vänsterbac­k som är vänsterfot­ad. Vi har ju prövat högerfötte­r där, gjort massa spännande andra saker. Vi tänker spela Jonna Andersson väldigt mycket och vi tänker pumpa i henne en massa självförtr­oende, säger Sundhage. JONNA ANDERSSON KOM till Linköping och debuterade i allsvenska­n redan som 16-åring guldåret 2009. De första åren fick hon mest nöja sig med inhopp, men sedan 2013 har hon varit ordinarie och var med och vann guld igen i fjol.

Efter åtta spelade omgångar toppar Linköping även årets tabell, trots att nästan hälften av truppen är ny jämfört med förra året.

– Vi som är kvar har ändå haft ganska höga krav på oss själva. Vi har haft tre år tillsamman­s som har vart väldigt bra och slutade på topp med ett guld. Och de som har kommit in vet att de kommit till en elitmiljö och vet att vi vill vara i toppen oavsett vilka spelare vi har.

”Jag är glad över att vi har en vänsterbac­k som är vänsterfot­ad”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden