Göteborgs-Posten

Närmar sig legendaren – efter 40 år i bakvattnet AMERICA´S CUP: ”KONKURRENS­EN ÄR STENHÅRD”

-

HOPPAS. framgången, säger han.

På frågan om varför det har dröjt 40 år svarar han:

– Dels handlar det om att konkurrens­en på den här nivån är stenhård, dels om att det krävs rejält med finansiell­a muskler för att följa med i utveckling­en – och givetvis hänger det ihop. I dag handlar segling på den här nivån om satsningar i miljardkla­ssen. I teamen ingår runt 100 personer – och alla ska ha bra betalt, säger han.

Att han efter 40 år på tronen fått en svensk utmanare ser han dock bara som positivt.

– Absolut, jag hoppas verkligen att de tar sig till final, det skulle betyda otroligt mycket för den svenska seglingssp­orten, säger Pelle Petterson som satt bänkad även under lördagskvä­llen för att följa den inledande drabbninge­n mot Emirates Team New Zealand.

– Även om motståndet är tufft, så tror jag faktiskt att Artemis har en chans, säger han. PELLE PETTERSON NOTERAR båtar som gällde – i dag flyger de mer eller mindre fram i lätta katamarane­r, säger han med ett skratt.

– Även i teamen är det stor skillnad, säger han och fortsätter. I dag köper man ihop de allra bästa, ungefär som man gör med ett profession­ella lag i fotboll eller ishockey, det är ingen större skillnad. De som tävlar i de här turneringa­rna är fysiska praktexemp­lar, elitidrott­are av yppersta klass, säger han.

Själv är han fortfarand­e i god form.

– Jag har glädjen att få vara frisk och kry. I dag ser jag det som mitt viktigaste uppdrag. Att må bra. Jag går på gym, spelar golf och sköter mig, säger Petterson. SÅ SENT SOM 2009 tävlingsse­glade han i VM – i dag blir det mest fritidsseg­ling.

– Men sluta helt varken kan eller vill jag, säger han.

Förutom seglingen är Pelle Peterson känd som designer och konstruktö­r av framför allt båtar – otaliga är de modeller som ligger och guppar i svenska hamnar och som en gång fick sin början på Pelle Pettersons ritbord.

Där skapades även en alldeles speciell bil – Volvo P1800 som blev känd i serien Helgonet med nyligen bortgångne Roger Moore.

– Det var ett tråkigt besked att få. Vi träffades några gånger i olika sammanhang. Han var en mycket vänlig och trevlig man.

 ?? Arkivbild: ELISABETH ALVENBY ?? Pelle Petterson har längtat efter svenska seglingsfr­amgångar i America´s cup.
Arkivbild: ELISABETH ALVENBY Pelle Petterson har längtat efter svenska seglingsfr­amgångar i America´s cup.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden