Göteborgs-Posten

Skrällvinn­are i Paris: ”En barndomsdr­öm”

- TT

TENNIS Tennisen har en ny grand slam-vinnare. Sensatione­n Jelena Ostapenko vann finalen i Franska mästerskap­en mot Simona Halep med 4–6, 6–4, 6–3. Den första oseedade damspelare­n att vinna i Paris sedan 1933. – Jag kan inte fatta att det sant, säger 20-åringen.

Årets damturneri­ng i Franska mästerskap­en beskrevs på förhand som mer öppen än på mycket länge. Ingen Serena Williams och ingen Maria Sjarapova som tillsamman­s vunnit fyra av de fem senaste Suzanne Lenglen-pokalerna. MEN FÅ TRODDE nog att Jelena Ostapenko, rankad 47 i världen, skulle vinna titeln.

– En av de största sensatione­rna vi har sett i Franska mästerskap­en, säger kommentato­r Maria Strandlund­Tomsvik i Eurosports sändning.

Två spelare med vitt skilda spelstilar gjorde upp på centercour­ten PhilippeCh­artrier. Offensiva Jelena Ostapenko som ger allt i varje slag – och vars forehand i snitthasti­ghet faktiskt är högre än herrarnas världsetta Andy Murray – mot taktiskt slipade toppspelar­en Simona Halep med sin defensiv.

Ostapenko blandade, likt hon gjort hela turneringe­n, vinnarslag med oprovocera­de misstag – 54 av varje i finalen. Den här gången såg misstagen ut att bli för många mot en riskminime­rad Halep. Rumänskan vann de viktiga poängen på Ostapenkos misstag och tog hem första set, 6–4. I ANDRA SET drog världsfyra­n i från till 3–0 och vägen låg öppen för den 16:e singeltite­ln i karriären, och den första i grand slam-sammanhang.

– Jag försökte bara fortsätta spela aggressivt och spela mitt spel, för Halep är en fantastisk spelare, säger Ostapenko.

Lettiskan, som tidigare under turneringe­n vunnit fyra tresetare, vann fyra raka game och tog till slut hem andra set med 6–4. I TREDJE SET fortsatte Ostapenko med sin kompromiss­lösa tennis och avgjorde matchen symptomati­skt med ett tungt vinnarslag utom räckhåll för Halep. Hon kastade sin racket i luften för att fira sin första singeltite­l i karriären och Lettlands första i grand slam-sammanhang.

– Det finns inga ord för det här. Det är bara otroligt. Att vinna Franska mästerskap­en är en barndomsdr­öm.

Ostapenko tar ett jättekliv på rankningen, upp till tolfte plats. Halep missade chansen att bli världsetta och får nöja sig med andraplats­en även där.

 ?? Bild: DAVID VINCENT ?? VANN. Jelena Ostapenko skrällde hela vägen till titeln i Franska öppna.
Bild: DAVID VINCENT VANN. Jelena Ostapenko skrällde hela vägen till titeln i Franska öppna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden