Göteborgs-Posten

En krake som skakroka hela familjen

Märkliga saker händer på Brännö Varv i sommar. Ett havsmonste­r helt i rosa tycks ta över scenen. GP besökte ett teaterbygg­e med ännu någon månad kvar till premiär av Kraken på kroken.

- TEATER: FJÄRDE ÅRET MED SOMMARTEAT­ER PÅ VARVET

Varför blir man inte förvånad när man ser Henrik Wallgren i röd hatt och blommig skjorta, fullt i tagen att testa uppblåsnin­gsfunktion­en på en rosa bläckfisk mitt i virrvarret av båtar, brädor och rostiga ställninga­r på Brännö Varv? Han har fått en idé igen. – Det börjar ofta så. Henrik får idén. Sedan hakar jag på för det brukar vara bra idéer, säger Per Umaerus, som tillsamman­s med Wallgren och Martina Jakobsson utgör trion som står för årets teater på Brännö, vilket blir fjärde året i rad med teater ute på öns varv.

MEN I ÅR blir det inte vuxenkomed­i som tidigare, utan familjeför­eställning och det med deras bekanta figurer Jonny Dyckert och Hyvel-

Bengt. Det är skoj men också allvar: I fokus står tankar om havet och om människors girighet. Henrik Wallgren har skrivit manus.

– När jag seglade till New Foundland tänkte jag mycket på havet, säger han.

– På monstren i havet, på allt vi inte förstår. Så kom jag på att samla olika monstermyt­er och lägga dem på varandra; Moby Dick, Frankenste­ins monster, King Kong, Avatar… plötsligt hittade jag vår historia. BERÄTTELSE­N OM KRAKEN börjar i idyllen. Men så blir Kraken allt hungrigare och allt större.

– Vi tappar bort mer och mer vad som är viktigt i livet. Berättelse­n skildrar hur allt är fint till en början, men hur man glömmer bort det och utnyttjar det man tycker om, säger Martina Jakobsson, som gör rollen som Kraken, det till en början ganska beskedliga havsmonste­r som Jonny och Bengt får på kroken.

”Vi gör allt själva, lågbudget. Det är knappheten­s estetik som råder” HENRIK WALLGREN

– KRAKEN ÄTER ALLT, vi får fullt upp med att hitta mat; får, engångsgri­llar, robotgräsk­lippare. Men så kommer vi på att man kan ta betalt för att visa upp Kraken, vi startar en havsmonste­rcirkus, säljer t-shirts, koppar, berättar Per Umaerus.

– Vi har inte en ond intention, men det ballar ur, säger Henrik Wallgren.

Nu pågår förberedel­serna för fullt. Havsmonste­rdräkt ska sys klart, dekor ska tillverkas, scenen ska byggas, omfattande mängder hemmagjort slime ska blandas och musiken, som Per Umaerus skrivit för föreställn­ingen, ska repas in.

– Vi gör allt själva, lågbudget. Det är knappheten­s estetik som råder, säger Henrik Wallgren.

Nu hoppas trion att familjekon­ceptet ska locka lika mycket som tidigare års uppsättnin­gar. Tolv föreställn­ingar är planerade från 1 juli och framåt.

– Tanken är att man ska kunna komma hit hela familjen, från 5 till 75 år, säger Henrik Wallgren.

– Ja, och det är en kul föreställn­ing. Det är ett tungt budskap, men presentera­t på ett roligt sätt, säger Martina Jakobsson.

 ??  ?? TEATERTRAD­ITION. ”Vi vill hålla igång en tradition” , säger Per Umaerus, Martina Jakobsson och Henrik Wallgren. shejk!.
TEATERTRAD­ITION. ”Vi vill hålla igång en tradition” , säger Per Umaerus, Martina Jakobsson och Henrik Wallgren. shejk!.
 ??  ?? Förra året stod gavs Som varje annan dag av teater Järnstudio­n och åren innan dess gavs Wallgrens och Umaerus Sköna skjut i skärgården och Kyss mej
Förra året stod gavs Som varje annan dag av teater Järnstudio­n och åren innan dess gavs Wallgrens och Umaerus Sköna skjut i skärgården och Kyss mej
 ?? Bilder: JENNY INGEMARSSO­N ??
Bilder: JENNY INGEMARSSO­N
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden